Max Modic

, 11:00  |  Politika

Častni odstop 'strokovnega' kadra

Po mnenju Gregorja Klemenčiča Bratuškova napoveduje politično čistko nad ljudmi, ki so bili na »odgovorna delovna mesta imenovani na osnovi strokovnih referenc«

Se bodo častni odstopi nastavljenega kadra nadaljevali?

Se bodo častni odstopi nastavljenega kadra nadaljevali?
© Borut Peterlin, ilustracija: Uroš Abram

Gregor Klemenčič, ki bi moral v postopku paničnega kadrovanja razpadle vlade na mestu direktorja geodetske uprave zamenjati Aleša Seliškarja, je v današnji izjavi za javnost podal nepreklicni odstop z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja geodetske uprave republike Slovenije. In kdo je Gregor Klemenčič? Zdaj to morda niti ni več pomembno, toda Aleš Seliškar, prvi geodet v Sloveniji, zanj še ni slišal in je bil ob njegovem imenovanju presenečen, kajti v Sloveniji je še kar nekaj strokovnjakov, ki bi bili primernejši za takšen položaj. Kakorkoli že, gre za prvi 'častni' odstop kadra, ki ga je nastavila stranka SDS, ko se je v zadnjih tednih ukvarjala le še z iskanjem služb za svoje 'zaslužne' člane. Lepo bi bilo, če bi Klemenčiču sledili tudi drugi 'strokovni' kadri iz vrst SDS.

Kot piše Gregor Klemenčič v svoji odstopni izjavi, ga je Vlada Republike Slovenije dne 6.2.2013 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS). »Od tega dneva naprej sem deležen različnih pritiskov in očitkov po političnem imenovanju na omenjeno delovno mesto. Dejstvo je, da izhajajo taki očitki zgolj iz dejstva, da sem član Slovenske demokratske stranke. Noben medij, ki očita politično imenovanje, me v tem času ni poklical oziroma se pri meni osebno pozanimal, kakšna so moje strokovne reference in izkušnje na področju geodetske stroke. V javnost je bilo posredovanih veliko neresnic in neutemeljenih obtožb na račun mojega dosedanjega dela,« razlaga Klemenčič, ki ga očitno pretresla izjava nove mandatarke Alenke Bratušek, da bo »kot predsednica Vlade pozvala vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov ali celo etično spornih potezah, da sami odstopijo«.

Po Klemenčičevem mnenju Bratuškova napoveduje politično čistko nad ljudmi, ki so bili na »odgovorna delovna mesta imenovani na osnovi strokovnih referenc«. Klemenčič meni, da kljub izpolnjevanju pogojev za zasedbo delovnega mesta in strokovnosti, »po njenem mnenju ni primeren zaradi politične pripadnosti. S tem je nakazala smer delovanja morebitne bodoče vlade, ki ji vsekakor ne želim biti v napoto, zato se umikam predčasno.«

Gregor Klemenčič svojo izjavo za javnost zaključi z ugotovitvijo, da so njegova moralna načela so zelo visoka, zato se je odločil za odstop še pred nastopom mesta vršilca dolžnosti. »Ne dovolim, da se z mojo strokovnostjo in poštenostjo manipulira na tak način, zato se iz načela moralnih vrednot že sedaj odpovedujem temu delovnemu mestu. Kljub politični opredelitvi je zame strokovnost edino merilo za zasedbo strokovnih delovnih mest,« še doda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.