Klemen Košak

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Politika

Hitler na tribuni

Neonacistične provokacije med navijači Olimpije

»Skriti« Hitlerjev obraz

»Skriti« Hitlerjev obraz
© Marko Pigac

Obraz Adolfa Hitlerja je zelo prepoznaven, vendar predvsem na fotografijah in posnetkih iz časa njegovega vladanja. Veliko manj so prepoznavne njegove podobe iz časa pred tem, ko še ni imel značilnih ozkih brk.

Prejšnjo sredo, med tekmo Olimpije in Maribora v ljubljanskih Stožicah, so neznanci na severni tribuni, kjer tradicionalno navijajo Green Dragonsi, obesili transparent s Hitlerjevo sliko iz časa prve svetovne vojne. Delegati nogometne zveze so ga spregledali, čeprav je bil ob njem napisan tudi nacistični pozdrav »Heil«. Medtem je nogometne delegate na drugem koncu stadiona zmotil transparent s podobo obraza ljubljanskega župana Zorana Jankovića in napisom »Lopof«, zaradi katerega je disciplinski sodnik zveze mariborskemu klubu izrekel globo. Nogometna zveza, ki je Olimpijo sicer kaznovala zaradi nešportnega skandiranja navijačev in ker so metali pirotehniko na igrišče, ima še nekaj dni časa, da kaznuje ljubljanski klub tudi zaradi nacističnega transparenta. Že prej so Hitlerja prepoznali policisti, ki zaradi znakov kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti vodijo predkazenski postopek.

Vodstvo navijaške skupine Green Dragons nam je po e-pošti poslalo odgovor, v katerem so zapisali, da na fotografiji ni Hitler, ampak Rudolf Maister, in še nekaj nesmislov, zaradi katerih je težko verjeti njihovi izjavi, da ne vedo, kdo je transparent obesil, in da bodo »v skladu s statutom o tem razpravljali na naslednji redni seji disciplinske komisije«.

Iz kluba Olimpija, ki ga vodi Izet Rastoder, so sporočili samo, da sta za »ukvarjanje s tovrstnimi zadevami stadionu pristojni varnostna služba in policija«. Takoj po tekmi je bil Rastoder bolj zgovoren in se je navijačem javno zahvalil. »Naši Green Dragons so me znova navdušili … Navijali so brez izgredov in pokazali, da jih neutemeljeno označujejo za huligane in razbojnike. Olimpija bo vedno stala za njimi, kot oni vedno stojijo za Olimpijo.« Morda bi moral biti s svojo podporo bolj previden ali pa vsaj strožji v odnosu do neonacizma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.