Igor Mekina

, 00:40  |  Svet

Neomejena uporaba brezpilotnih letal

Brezpilotna letala tudi proti ameriškim državljanom na ozemlju ZDA

Ameriški državni tožilec je potrdil, da lahko ameriški predsednik 'v izrednih razmerah' brezpilotna letala uporabi tudi proti ameriškim državljanom na ameriških tleh. Ameriški zapleti v zvezi z uporabo brezpilotnih letal so tako dobili nov pospešek z odgovorom ameriškega generalnega državnega tožilca Erica Holderja na vprašanje senatorja Randa Paula, ali ima ameriški predsednik pravico, da brezpilotna letala, s katerimi sicer ZDA izvajajo likvidacije različnih oseb predvsem v drugih državah (s katerimi ZDA sicer sploh niso v vojni ali pa so celo, kot Pakistan ali Jemen, zaveznice ZDA), uporabi tudi na domačem ozemlju.

Ameriški generalni tožilec je na vprašanje senatorja dejal, da ameriški predsednik vsekakor ima pravico do uporabe brezpilotnih letal tudi proti ameriškim državljanom na ozemlju ZDA, vendar le 'v izrednih razmerah'. Do tega odgovora se je senator sicer dokopal šele ko je zagrozil s filibustrom, dolgotrajno izrabo pravice do govora, da bi se preprečil sprejem nekega ukrepa oziroma imenovanja, pri imenovanju Johna Brenana za šefa CIE. Kandidat za vodjo CIA namreč na to vprašanje ni želel odgovoriti, pač pa je dejal, da »agencija, za katere vodstvo sem imenovan, ne izvaja smrtonosnih operacij znotraj ZDA, jaz pa vsekakor nimam pooblastil za kaj takega« in nato senatorja napotil na pravosodno ministrstvo. Tudi predsednik Obama se je prejšnji mesec v pogovoru, ki ga je imel za Google, izognil odgovoru na to vprašanje, predvsem zato, ker bi najverjetneje moral odgovoriti z - da.

Pojasnilo državnega tožilstva je bilo še nekoliko bolj podrobno. V njem je navedeno, da naj bi imel ameriški predsednik pravico do uporabe brezpilotnih letal enako kot do uporabe vseh ostalih vojaških sredstev samo 'v izrednih razmerah', pri čemer je kot dva morebitna primera navedel 'katastofalna napada' na Pearl Harbur dne 7.12.1941 in napade teroristov dne 11.9.2001. Takšna uporaba vojaške sile v ZDA je po navedbah državnega tožilstva skrajno hipotetična, malo verjetna in takšna, »za katero upamo, da se z njo ne bo soočil noben predsednik«.

»Kot so člani te administracije povedali že prej, ameriška vlada ni izvajala napadov z brezpilotnimi letali v ZDA in tudi nima nobene namere, da bi to storila. Naša politika je zavračanje uporabe vojaških sredstev povsod, kjer mehanizmi za izvajanje zakonov dajejo najboljša sredstva za soočanje z grožnjami terorizma. Imamo dolgo zgodovino uporabe pravosodnega sistema za kaznovanje kriminalnih dejanj, ki predstavljajo grožnjo Združenim državam in njenim interesom v tujini. Na stotine posameznikov je bilo v naših sodiščih aretiranih in obsojenih zaradi zločinov, povezanih s terorizmom,« piše v sporočilu ameriškega generalnega tožilca. Pismo se konča z oceno generalnega tožilca, da bi v takšnem hipotetičnem primeru, oziroma »če bi takšne izredne okoliščine nastopile, sam vsekakor ocenil vsa posebna dejstva in okoliščine še preden bi predsedniku predlagal uporabo te njegove pravice«.

Kljub tem besedam pa kritiki vse bolj neomejene uporabe brezpilotnih letal niso zadovoljni z odgovori ameriških oblasti. »To, da ameriški generalni državni tožilec ni izključil uporabe brezpilotnih letal proti ameriškim državljanom na ameriških tleh, je več kot zastrašujoče ter je v nasprotju z ustavnimi pravicami vseh Američanov,« je dejal ameriški senator Paul Rand. Tudi v organizacij Human Rights First menijo podobno. »Kakršnakoli uporaba napadov brezpilotnih letal ali druga načrtna uporaba smrtonosne sile znotraj ZDA bi imela hude pravne in etične posledice. Enako velja za uporabo sile izven meja,« opozarja Raha Wala, odvetnik, ki dela za organizacijo Human Rights First.

Vendar pa se ne glede na to brezpilotna letala vse bolj uporabljajo. V zadnjem času jih znotraj ZDA uporabljajo policisti, gasilci in različne vladne službe. Zunaj ZDA je v letu 2012 po podatkih AP uporaba brezpilotnih letal samo v Afganistanu narasla za 72 odstotkov. Po podatkih OZN so v Afganistanu leta 2012 s teh letal izstrelili 212 raket več kot leta 2011. Od leta 2006 so po podatkih Long War Journala brezpilotna letala uporabili proti 150 civilistom, po podatkih organizacije za novo Ameriko (NAF) 305, medtem ko Biro za raziskovalno novinarstvo navaja število 893 smrtnih žrtev med civilisti. V Jemnu naj bi bilo v istem času ubitih med 646 in 928 ljudi, v vseh državah, kjer so bili takšni napadi izvedeni, pa preko tri tisoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.