Zverova žena

Gospo dr. Tamaro Griesser-Pečar smo videli v mnogih vlogah in polemikah, v katerih je zagovarjala nečedne posle slovenske desnice, vendar tako nizko, kot se je spustila pri obrambi postopka za ponovno imenovanje dr. Andreje Valič-Zver za direktorico Študijskega centra za narodno spravo, pa še ne. Njeno opravičevanje tega postopka in brutalen napad na poročanje novinarjev Mladine je podoben tistemu, ko so iz kabineta Janševe vlade zavajali javnost in skrivali stroške vladne delegacije na potovanju v ZDA. Tokrat gre za prekrivanje mnogo večjega greha, če že ne pravega »zločina«, ki ga izvaja vlada v odhajanju s serijskim kadrovanjem ljudi po sorodniški liniji in liniji pripadnosti SDS. Na tem »minskem polju« bodo izbrani kadri mrcvarili Slovenijo še naprej po ukazu strica iz ozadja, kajti pri SDS je samo en stric, ki ima stoodstotno podporo svojih vernikov in bo svojo strategijo nadaljeval do njenega dokončnega uničenja. Svoje sekte namreč, kajti Slovenija se bo s svojimi uporniki in drugimi častnimi ljudmi znala ubraniti!

Griesserjeva to dobro ve, vendar nima dovolj morale niti poguma, da pove resnico. Od tod njen zagovor za »pravočasno« imenovanje Zverove žene, sklicuje se tudi na Pogodbo o zaposlitvi, navaja nevšečnosti pri morebitni ponovitvi razpisa, kar bi lahko oviralo ostale kandidate itn. Ne navaja bistva, katere kvalifikacije je pokazala Valičeva v primerjavi z ostalimi kandidati. Poudarja le, da pri njej in Zavodu gre za oceno vseh totalitarnih režimov in pojavov po enakih kriterijih. Tako pridemo do glavnega očitka novinarjev in javnosti, ki se nanaša ta totalitarno oblast, ki jo je poskušal vzpostaviti takoimenovani janšizem. Študijski center za narodno spravo se ga v času »Zverove žene« ni niti dotaknil, niti opozoril ni na kršenje ljudskih pravic, dostojanstva, na pojav maščevalnosti, da o koruptivnosti niti ne govorimo. To se je vse dogajalo pred našimi očmi! Tudi niso preprečevali izkoriščanja povojnih pobojev za politične namene, kar je zares najnizkotnejše in perverzno dejanje v današnjem času. Dr. Spomenka Hribar je očitno imela prav, ko je trdila, da nas ta institucija ne spravlja, ampak ločuje. Dr. Griesserjeva bo prej ali slej morala upoštevati čas, v katerem živimo, morala se bo odpovedati maščevalnosti in prepustiti stroki in neodvisnim ljudem, da odločajo o spravi in svetosti življenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.