Večni zmagovalec

Novinarka Urša Marn je v Mladini z dne 22.3.2013 v prispevku »Večni zmagovalec« (str.: 11) med drugim zapisala: »Prejšnji direktor Branko Omerzu je s položaja odstopil že julija lani, potem, ko je nadzor razkril več nepravilnosti pri poslovanju sklada.«.

Navedba novinarke ni točna, saj sem odstopil zaradi upokojitve.

Res pa je, da je imel Javni jamstveni in preživninski sklad RS (v nadaljevanju: Sklad), ki sem ga davnega leta 1997 pomagal ustanavljati in bil tudi prvi predsednik njegovega upravnega odbora, v letu 2012 neprestane nadzore. Ti so se začeli po mojem izstopu iz DeSUS. Iz DeSUS sem izstopil takoj, ko je DeSUS sprejela sklep o vstopu v Janševo koalicijo in to po 18. letih članstva v stranki, v kateri sem bil tudi njen generalni sekretar in predsednik MO Ljubljana.

Nadzori Sklada so bili »delegirani« s strani generalne sekretarke Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Tadeje Pušnar, ki je bila predsednica Nadzornega sveta Sklada in kasneje še hkrati njegova direktorica. Najbolj »intenziven« je bil nadzor notranje nadzorne službe resornega ministrstva, ki za svoje delo odgovarja generalni sekretarki, torej taisti Tadeji Pušnar, ki je menda še sestrična vodje te nadzorne službe. »Ugotovitve« te službe kažejo na nepoznavanje oziroma nesposobnost branja bilanc in podbilanc. Ni jim jasno, kaj so in kako ravnati s subrogacijami, kakšno je ravnanje na prehodu iz enega v drugo leto in kaj vsebuje FEP, če omenim le nekaj cvetk. Zlasti prizadevna je bila gospa Tadeja Pušnar po mojem pismu resornemu ministru mag. Andreju Vizjaku (poslal sem ga tudi predsedniku Vlade RS), v katerem sem ga, sredi junija preteklega leta, seznanil z gonjo proti Skladu in opozoril na nestrokovnost nadzora ter posledično škodljivost za Sklad. Izrazil sem tudi prepričanje, da je bolje razrešiti direktorja, kot pa uničevati uspešno institucijo. Reakcije s strani ministra ni bilo, bila pa je s strani gospe Tadeje Pušnar, ki je Nadzornemu svetu Sklada predlagala mojo razrešitev. Za ta predlog je dobila le svoj glas, saj so ostali prisotni člani sveta delovanje Sklada ocenjevali pozitivno. Zaradi neuspele razrešitve mene kot direktorja je protestno odstopila, kar pa je kasneje preklicala.

Zanimivo je, da so se vsi nadzori z mojim odhodom nehali. Gospa Tadeja Pušnar, generalna sekretarka ministrstva za delo, direktorica in predsednica nadzornega sveta Sklada pa je začela hvaliti dotedanje delovanje Sklada!?

S spoštovanjem,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.