, 08:00  |  Politika

Wikileaks tudi o slovenski politiki

Janeza: Drnovšek in Janša

Janeza: Drnovšek in Janša
© Matej Leskovšek

Nove depeše, ki jih je objavil Wikileaks, razkrivajo tudi ozadja slovenske politike. SDS pod vodstvom Janeza Janše naj bi od finske Patrie v poslu za nakup oklepnikov "pod mizo" dobila 2,8 milijona evrov, je 25. maja 2007 v depeši, ki jo je v ponedeljek objavil WikiLeaks, poročal tedanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson. Afera je sicer v Sloveniji vrhunec dosegla avgusta 2008. Med drugim naj bi leta 2007 takratni premier Janez Janša za Zorana Jankovića dejal, da bo dober za Ljubljano. Nekdanji predsednik države Milan Kučan pa naj bi Boruta Pahorja označil za osebo, ki veliko govori, a brez vsebine.

Robertson se je skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega od uslužbencev družbe Rotis, Patriinega slovenskega partnerja. Vir je Robertsona opozoril tudi, da STO Ravne ni uspelo, da bi ponudil "podoben prispevek" Janševi stranki. Depešo je danes v zbirki zadnjih WikiLeaksovih razkritij odkril časnik Finance, v njej pa Robertson ocenjuje izbiro finske Patrie za izdelavo oklepnikov za Slovensko vojsko in dejstvo, da ni bil izbran proizvajalec, ki je v posredni lasti ameriškega podjetja General Dynamics.

Meni, da izbor Patrie v najboljšem primeru ni bil najbolj transparenten, saj da javnost ni dobila podrobnega vpogleda v to, kako je bil porabljen javni denar in kaj bodo dobili za to. "V najhujšem primeru pa nam insajderji v panogi govorijo o kriminalnih dejanjih, vključno s podkupninami in velikimi izplačili političnim strankam v zameno za donosen posel," je zapisal.

"Nekateri so celo namignili, da je bil nakup vozil kanal za polnjenje predvolilne blagajne pred prvim velikim testom vladajoče koalicije, parlamentarnimi volitvami v letu 2008," je zapisal Robertson. Dodaja še, da celotna afera "glede na majhnost Slovenije" in "znano skupino ljudi" ni presenetljiva. Prav tako ga ne preseneča dejstvo, da se ni pojavila "kadeča se pištola", saj da je v Sloveniji popolno pomanjkanje preiskovalnega novinarstva. Po mnenju veleposlanika Robertsona pa bi ta "kontroverzni obrambni posel lahko uokviril naslednjih nekaj let slovenske politike".

Ena od depeš se je nanašala na večerjo ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter Jankovićeve soproge januarja 2007. Kot je zapisano v depeši, je Janković veleposlanika povabil v eno najboljših slovenskih restavracij, ki je tudi najljubša restavracija nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Za Jankovića je takratni ameriški veleposlanik zapisal, da je "človek, ki ga je dobro imeti na očeh" in napovedal, da bo igral pomembno vlogo na slovenski politični sceni, kljub temu da se je Janković opisal kot nepolitik. Janković namreč po zapisih veleposlanika "razume, kaj pri ljudeh vžge in ima naraven občutek za ljudi". Po zapiskih iz depeše je veleposlaniku celo takratni premier Janez Janša, ki je na nasprotnem političnem polu, nedavno dejal, da bo Janković "dober za Ljubljano".

Poleg tega so v depeši opisane vezi med nekdanjim predsednikom Kučanom in Jankovićem. Med drugim je navedeno, da je bil Kučan nekaj časa Jankovićev mentor. Kučan in Janković se po zapiskih v depeši poznata več kot 25 let, v zgodnjih 80. letih pa je bil Kučan predsednik, Janković pa podpredsednik ljubljanskega športnega kluba Olimpija. Janković je o Kučanu govoril kot o pravemu politiku.

Veleposlanik je tudi pisal o pogovoru s Kučanom glede notranjepolitičnih razmer v začetku februarja 2007. Takrat je zapisal, da Kučan v SD ne vidi alternative LDS, saj da so s tedanjo vlado Janeza Janše sodelovali po principu "a la carte", poleg tega je Boruta Pahorja označil za osebo, ki veliko govori, a brez vsebine.

Vsebina depeše je bilo tudi kosilo med Robertsonom in tedanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom marca 2005. Takrat je Drnovšek dal več negativnih pripomb o nekdanjem premieru Tonetu Ropu in bivšem predsedniku Milanu Kučanu.

Drnovšek je kot pozitivno ocenil prvih 100 dni vlade Janeza Janše in bil zadovoljen s sodelovanjem z Janšo, piše v depeši. Drnovšek je celo kot paradoksalno označil dejstvo, da tesneje sodeluje z Janšo kot pa s svojim naslednikom Ropom, ki ga je celo sam izbral. Ob tem je kritiziral Ropa, saj da je bil doslej premehka opozicija, pri čemer je pripomnil, da je bil Janša veliko trši v opoziciji.

Veleposlanik je v depeši tudi zapisal, da vsako spodobno slovensko kosilo vsebuje dve stvari: dobro domače vino in pogovor o pomanjkljivostih medijev v Sloveniji. Drnovšek je izrazil skrb nad neuravnoteženostjo medijev. Ob tem pa je ocenil, da je odhod Kučana iz politične scene verjetno izboljšal situacijo v medijih, saj da se je Kučan vmešaval in vršil pritisk na medije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.