Max Modic

, 12:00  |  Družba

Častilci spontane ideologije seksizma?

»Kaj nam bosta kultura in civilizacija, če bodo moški izumrli?«

Prizor iz dokumentarnega filma Med spoloma.

Prizor iz dokumentarnega filma Med spoloma.
© RTVSLO

V torek, 16. aprila, se je ob 21. uri na 1. programu Televizije Slovenija premierno zavrtel dokumentarni film Med spoloma avtorice Špele Kuclar, v katerem sta zaigrala Jan Bučar in Barbara Pia Jenič, pred kamero pa so se s svojimi pogledi na odnose na relaciji moški ženska zvrstili tudi mnogi znani sogovorniki. Na dokumentarec se je danes s sporočilom za javnost odzvala Sekcija za spol in družbo pri Slovenskem sociološkem društvu, komentiral pa ga je tudi Boris Vezjak.

'Zaplet' filma gre takole, so zapisali ob premieri dokumentarca v Kinodvoru: »Petra in David se imata rada, a predolgo časa na enak način, zato nista opazila, kdaj sta v odnosu izgubila ljubezen. Ukvarjata se s tem, kar imata, in ne s tem, kar sta. Ujeta v hiter ritem sodobnega življenja, ne vidita več svoje vloge kot ženska in moški. Ker po sedmih letih skupnega življenja ne želita odnehati brez truda, poiščeta pomoč terapevta.«

V predstavitvi dokumentarca še preberemo, da »Dokumentarni film Med spoloma razkriva, kaj v današnjem času pomeni biti moški in kaj ženska. Ali res moški postajajo vse bolj feminilni, je za to, prosto po Boštjanu M. Zupančiču, kriva koncentracija pesticidov v okolju, ali je kriv feminizem, ki je podivjal in pripeljal do tega, da je vse več žensk samskih in nesrečnih, so sodobni moški res kastrirani in ali res kromosom y izginja? Dokumentarec meseca Med spoloma odpira vprašanja o novih vlogah moškega in ženskega spola in nas vodi do ključnega vprašanja, kaj je vloga in namen človeka«.

No, sodeč po današnjem odzivu Sekcije za spol in družbo pri Slovenskem sociološkem društvu omenjeni dokumentarec in njegovo sporočilo vendarle nista prepričala vseh gledalcev. V sporočilu za javnost, ki nosi naslov »Kaj nam bosta kultura in civilizacija, če bodo moški izumrli?« so v Sekciji za spol in družbo zapisali: »V torek, 16. aprila 2013, nam je javna TV Slovenija v osrednjem večernem terminu postregla z dokumentarcem Med spoloma, ki naj bi odkrival medicinske, antropološke, psihološke, biološke in teološke 'resnice' o večnih naravnih razlikah med moškimi in ženskami. Gre za pogumno delo, ki se je feminističnim tezam o enakosti in družbeni konstrukciji spolov zoperstavilo s sila preprosto, a nadvse globokoumno ugotovitvijo: narava že ve, kaj dela. Res, zakaj sploh potrebujemo civilizacijo in kulturo, ko pa je narava tako pametno uredila življenje na modrem planetu s tem, ko je živalski svet razdelila na samce in samice z natančno določenimi vlogami.«

»Da bi ponovno vzpostavili 'naravni red' in s tem ohranili moškost in moške, pozivamo: dol z znanostjo, teorijo in plastično kirurgijo, dol s psihološkim svetovanjem, dol z umetnostjo, politiko, pesticidi in - dol s televizijo!« zaključijo svoje sporočilo za javnost pri Sekciji za spol in družbo. Dokumentarec prav tako ni navdušil Borisa Vezjaka, 'pozornega bralca medijev', ki je svoje videnje filma podal v blogu z naslovom Spontana ideologija seksizma in njeni častilci. Priporočamo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.