Max Modic

, 15:05  |  Politika

Umrl je tovariš Tito...

Josip Broz Tito 1892-1980

Josip Broz Tito 1892-1980
© Arhiv Mladine

V Ljubljani, pred točno 33 leti, ob 15.05h: »Dne 4. maja 1980 ob 15.05 je nehalo biti veliko srce predsednika Zveze komunistov Jugoslavije, predsednika naše Socialistične federativne republike Jugoslavije, maršala Jugoslavije in vrhovnega komandanta oboroženih sil SFRJ,« nam je pred triintridesetimi leti sporočil Tomaž Terček v osrednji informativni oddaji.

Josip Broz Tito je nekoč dejal: »Plodov vsega doseženega dela ni treba pripisati samo meni, pač pa vsej generaciji in tovarišem, ki so šli za menoj in se z menoj borili. Samo en človek ne more mnogo napraviti, naši uspehi so plod nas vseh skupaj.« In neuspehi prav tako, bi lahko dodali danes.

»Umrl je človek, ki smo ga imeli najrajši in ki so ga zaradi njegove človeške veličine morali spoštovati celo sovražniki. Umrl je človek, o katerem je mogoče reči, da je prvi državnik v zgodovini, ki ga je obkrožalo toliko resnične ljudske ljubezni kot doslej še nobenega,« je v izjavi za slovensko javnost poudaril Mitja Ribičič, predsednik republiške konference SZDL Slovenije.

»Dragi tovariš Tito! Ljubljana ti je bila v teh dneh tvoj zadnji dom. Imel si jo rad tako kot vso Jugoslavijo. V njej si pred desetletji, pred vojno, s tovariši Kardeljem, Kidričem in drugimi sodelavci snoval razvojne smeri KPJ. Tvoja osebnost je spodbujala, hrabrila in bodrila revolucionarno in partizansko Ljubljano v njenem oboroženem osvobodilnem boju. Tvoja odločitev, da naše mesto postane prvo mesto heroj, nam je v neizmeren ponos, obvezuje nas in obvezovala nas bo, da bomo tudi v prihodnje še bolj odločni gradili socialistično samoupravno Ljubljano, Slovenijo in Jugoslavijo kot skupnost enakopravnih narodov in narodnosti. Ljubljani ostajaš tudi v prihodnje njen častni občan, njen edinstveni vzor in vodnik,« se je 8. maja 1980, pred odhodom modrega vlaka v Beograd, v imenu občanov Ljubljane od tovariša Tita poslovil Marjan Rožič, predsednik Skupščine občine Ljubljana.

»Z veliko bridkostjo sem sprejela novico o smrti predsednika Tita. V moji deželi ga že dolgo občudujemo kot velikega domoljuba in človeka izrednega poguma in trdnosti. V svojem imenu in v imenu britanskega ljudstvaželim vam in jugoslovanskim narodom izraziti naše najgloblje sožalje ob veliki izgubi,« je maja 1980 sporočila kraljica Elizabeta II.

Kaj o Titu mislijo današnje generacije in kako si ga predstavljajo, pa je razvidno iz spodnjih naključno izbranih izjav nadebudnih srednješolcev:

»Tito je bil absolutni vladar, ki je s popuščanjem povzdignil Srbijo k temu, kar je zdaj. Če ne bi bilo njega, bi bil pa kdo drug. Bil je še kar dober vojak, kot politiku pa mu je uspevalo le zaradi njegovih vojaških uslug.«

»Tito je bil diktator. V Jugoslaviji so ga imeli za junaka, v resnici pa je zapravljal denar. Imel je svojo ladjo in druge nepremičnine.«

»Tito je bil znan kot narodnoosvobodilni heroj, ki je bil zaslužen za osvoboditev Jugoslavije. Drugače pa je bil po moje kar cool človek.«

»Tito je bil častiželjna oseba. Bil je tovariš.«

»Tito je bil predsednik v komunistični državi, ki je goljufala narod - Slovenijo.«

»Tito? Starejši mož okroglega, prijaznega obraza, s privlačnim nasmehom na ustnicah in očeh, obdanih z očali.«

»Tito je bil simbol tedanjega upora proti okupatorju. Bil je v tistem času človek na mestu in to je dejstvo; kar pa se je dogajalo pozneje, je pa stvar polemike.«

»Tito je bil dober voditelj med vojno. Po vojni je držal Srbe v šahu. Dobro je živel, saj je imel veliko vil.«

»Tito je bil dobri mož iz Kumrovca, pravi komunist, podoben Stalinu, samo da ni imel svojih 'orglic'.«

»Tito je bil za naše babice idol. Zame pa je bil le nek komunistični vodja, ki je zaslovel v svojem času, sedaj pa bi vsi najraje videli, da ga sploh nikoli ne bi bilo.«

»Tito je bil idol mladih, dokler ga niso razkrinkali.«

»Tito je bil velik prevarant, ki je s svojo politiko vse zajebal.«

Ob 33. obletnici smrti jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita so njegov grob v Hiši cvetja na Dedinju v Beogradu danes obiskali številni ljudje iz vseh koncev nekdanje skupne države SFRJ. Prva je cvetje na Titov grob že zjutraj položila njegova vdova Jovanka Broz. Kot na spletni strani poroča srbska radio-televizija RTS, so obiskovalci prišli dobro opremljeni - s priponkami s Titovo sliko, partizanskimi čepicami, s peterokrako zvezdo ter zastavami nekdanje SFRJ in Zveze komunistov Jugoslavije. Hišo cvetja je samo do 11. ure obiskalo okoli 3.000 ljudi. Na parkirišču je bilo videti številne avtobuse iz Slovenije, Makedonije, BiH in Hrvaške, medtem ko je bil obisk iz Črne Gore bolj slab, s Kosova pa kot vedno ni bilo nikogar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.