|  Družba

Dan boja proti homofobiji

© Arhiv Mladine

Na današnji dan po vsem svetu obeležujejo mednarodni dan boja proti homofobiji, v sklopu katerega bodo potekali različni dogodki. Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja leta 1990 homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj. Od takrat so si istospolno usmerjeni pridobili več pravic, a ponekod so še vedno diskriminirani.

Čeprav homoseksualnost ni več označena kot bolezen, motnja ali sprevrženost, pa zakonska zveza med osebami istega spola še vedno ni priznana v večini držav EU, pri čemer imajo istospolni pari, ki so poročeni, težave pri uveljavljanju svojih pravic drugje po EU. Zato je Evropski parlament sprejel vrsto resolucij, v kateri poziva k odpravi diskriminacije istospolnih ter se zavzema za to, da bi prihodnje generacije Evropejcev sprejele kulturo odprtosti in strpnosti, pišejo na spletni strani evropskega parlamenta.

Boj za enakopravnost poteka že več let, vseeno pa se spolna usmerjenost velikokrat uporablja kot opravičilo za kršitve človekovih pravic. Tako se istospolni, biseksualci in transseksualci v mnogih državah, predvsem afriških in arabskih soočajo z dolgimi zapornimi in celo smrtnimi kaznimi, so še zapisali.

Problem diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete je aktualen tudi v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) in EU. Leta 2008 je bila v okviru Generalne skupščine OZN predstavljena prva preko-regionalna izjava o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti. Marca 2011 je bila v okviru Sveta OZN za človekove pravice predstavljena preko-regionalna izjava o prenehanju nasilja nad istospolno usmerjenimi. Prva, zgodovinska resolucija o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti pa je bila v okviru Sveta OZN za človekove pravice sprejeta junija 2011. Slovenija je pri tem podprla vse te dokumente, je zapisano na spletni strani zunanjega ministrstva. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.