Igor Mekina

, 13:50  |  Svet

BiH: Protesti za pravice otrok

V BiH se še vedno vrstijo protesti zaradi blokade pri sprejemanju zakona o enotni matični številki državljanov (EMŠO), zaradi katere je ogroženo celo zdravje novorojenčkov v BiH

V Bosni in Hercegovino še vedno potekajo protesti v središču Sarajeva, na katerih državljani zahtevajo, da federalna skupščina čim prej sprejme zakon o EMŠO (v BiH: JMBG), torej o enotni matični številki, brez katere starši novorojenčkom ne morejo urediti osebnih dokumentov - potnih listov in zdravstvenih izkaznic. Bosansko ustavno sodišče je namreč februarja zamrznilo dodeljevanje že neveljavnih starih osebnih številk.

Velike težave staršev so se namreč začele zaradi nesposobnosti politikov, da se dogovorijo o "številki" EMŠO. Spor okoli novega EMŠO je pravzaprav ena od posledic razpada nekdanje Jugoslavije, v kateri je vsaka republika po določenih pravilih dodeljevala svoje številke prebivalcem lastne republike. Do leta 1976 so se številke podeljevale po kraju rojstva, pozneje pa po kraju bivanja. Te različne številke so postale pomembnejše po razpadu države, ko se je pričelo državljanstva novonastalih držav podeljevati na podlagi do takrat nepomembnih »republiških« državljanstev. Ob nastanku BiH določanje novih pravil pri podeljevanju EMŠO ni bilo urejeno s sporazumom, čeprav sta bili znotraj države oblikovani dve novi entiteti – Republika srbska in Federacija BiH, ki obe skupaj sestavljata BiH. Spor je nastal, ker stare številke ne odražajo regionalne pripadnosti imetnika (ni razvidno, ali je imetnik prebivalec Federacije BiH ali Republike srbske). Politični predstavniki treh narodov se ne morejo dogovoriti, kakšna naj bi bila nova številka, saj poslanci bošnjaških strank ne želijo spremeniti »enotne številke«, poslanci srbskih strank pa vidijo v tem poskus unitarizacije BiH.

Zaplet je postal tudi mednarodno odmeven, za kar je poskrbela deklica Belmina Ibrišević. Njena starša sta namreč na Facebooku objavila žalostno zgodbo, da ne moreta dobiti dokumentov za svojo tri mesece staro deklico, ki bi morala na nujno presaditev kostnega mozga v Nemčijo. Ker deklica še vedno nima EMŠO številke, ne more dobiti potnega lista in ne more odpotovati na zdravljenje v tujino. Zgodba je povzročila val ogorčenja v državi, mnogi državljani pa so odšli na ulice in že nekaj dni pred skupščino zahtevajo pravico za najmlajše, da so enakopravni državljani BiH.

Vendar so protesti naleteli na drugačne odzive v drugem delu države, v Republiki srbski, kjer mediji poročajo o »krizi talcev« saj so protestniki v zveznem parlamentu za 15 ur zadržali tudi številne poslance in bankirje. Politiki v Republiki srbski trdijo, da je bila varnost njihovih poslancev ogrožena in napovedujejo, da se ne bodo udeleževali zasedanj, dokler ne bo za varnost bolje poskrbljeno. V Republiki srbski tudi napovedujejo, da ne bodo spoštovali možne enostranske odločitve Svet za implementacijo (PIC) oziroma visokega predstavnika mednarodne skupnosti Valentina Inzka.

Tako se je razmeroma preprosto vprašanje, ki vpliva na pravice vseh državljanov v BiH, spremenilo v prvovrsten političen problem, ki ogroža ne samo svoboščine, pač pa tudi zdravje številnih državljanov BiH.

Parlament je sicer po protestih izglasoval »začasno« rešitev, številke, ki veljajo 180 dni. Vendar si demonstranti želijo trajno rešitev problema. V Sarajevu so zato tudi včeraj potekali množični protesti, zbralo pa se je okoli 10.000 ljudi, ki so prišli iz vseh koncev države. Poleg zakona so protestniki postavljali še številne druge zahteve. Ena od teh je, naj se poslanci odpovedo 30-odstotkom plače za državljane, ki rabijo medicinsko pomoč v tujini. Zahtevajo tudi izvršitev sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru »Sejdić-Finci«, ki zaradi odprave diskriminacije na osnovi nacionalnosti v kandidacijskih postopkih države pravzaprav zahteva rekonstrukcijo Daytonskega sporazuma – kar pa je zaradi nasprotij med političnimi strankami naloga, ki je zelo težko izvedljiva.

Protest so organizirali tudi v Mostarju in drugih mestih v BiH. V Beogradu in Novem Sadu so državljani že protestirali v podporo državljanom BiH, v Banjaluki pa študentje protestirajo zaradi nezadovoljstva s stanjem v družbi in pogoji študija. Novi množični protesti za sprejem zakona o enotni matični številki so napovedani za 30. junij. Podporo bosanskim državljanom so izrazili v številnih državah sveta, informacije o ciljih protestov pa so na voljo tudi na slovenskem jeziku, kjer podporniki pozivajo tudi državljane Slovenije, da z mirnimi shodi, transparenti ali preko Facebooka podprejo sprejem zakona v BiH. Državljane BiH so v protestih podprli celo delavci na začasnem delu v Iraku in iraški Kurdi, ki so sporočili, da svoje države sicer nimajo, da pa imajo Kurdi kljub temu svojo enotno matično številko.

Edo Maajka: Đeš' ba na nas, bebe iz BiH

Moji tata i mama vole gutat' i šutit'
Mislio sam da ih nikad ništa neće naljutit'
U biti su ljuti dok slušaju vijesti
Al' se neće pobunit' dok ima mrvica za jesti
Sad smo konačno na cesti ja tata i mama
Doći će i dedo i nana da budu s nama
Doći će Tinki Vinki, Bumba, Šiljo i Miki,
Dolazi novo vrijeme, pa podrži i ti.
Ovako ne može više, to se vidi i zna
Đeš' ba na nas, bebe iz BiH...''

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.