Max Modic

, 16:15  |  Politika

»Logika ‘primite tatu’ te vlade ne bo oprala odgovornosti«

Ni je namreč bolj patetične podobe od podobe vodje, ki se izgovarja na druge. Besede premierke se nam zdijo skrajno manipulativne, neresne in nedostojne.

"Ni je namreč bolj patetične podobe od podobe vodje, ki se izgovarja na druge. Besede premierke se nam zdijo skrajno manipulativne, neresne in nedostojne."
© Arhiv Mladine

Solidarnost in Odbor za pravično in solidarno družbo v današnji izjavi za javnost pozivata državljanke in državljane, da pokažejo svoje nestrinjanje in podpišejo peticijo proti prodaji Mercatorja. »V Solidarnosti in Odboru smo osupli nad izjavo predsednice vlade Alenke Bratušek o tem, da ‘vlada ne prodaja Mercatorja’ in da je ‘država Mercator prodala 12. avgusta 2005’, ko je to storil Janez Janša,« beremo v izjavi za javnost, podpisniki pa trditev Bratuškove razumejo kot »nepojmljivo demagoško prozorno taktiko iskanja alibija ‘čistih rok’ in prozorno bežanje proč od prevzema odgovornosti v situaciji, ko vlada posredno nadzoruje prodajo in z njo soglaša«.

»Navsezadnje je vlada največji ekonomski lastnik Mercatorja tako preko deležev državnih bank (NLB in NKBN), posojil, ki jih te banke in druge državne banke (SID, kmalu tudi Abanka) dajejo Mercatorju in preko deleža v Pivovarni Laško, ki jo preko posrednih lastniških deležev in danih kreditov obvladujejo državne banke,« so še zapisali v Odboru in dodali, da logika ‘primite tatu’ in kazanje s prstom na druge vlade ne bo mogla razbremeniti in oprati madeža vseh posledic, ki bodo taki prodaji Mercatorja sledile. Kot je splošno znano, poudarjajo podpisniki, se špekulira o odprodaji približno petnajstih podjetij, pri čemer številka variira »glede na razpoloženje ministra za finance in predsednice vlade«. V Odboru zato računajo, da vsaj v tem primeru predsednica vlade ne bo uporabila iste izmuzljive retorike in trdila, da vsa ta podjetja prodaja nekdo drug in ne ta vlada.

»Tako puhlega besednega peskovnika že dolgo nismo imeli priložnosti slišati in zato si celo domišljamo, da so opozorila državljankam in državljanom, da jim nekdo meče pesek v oči, skorajda odveč, saj jih morajo oči skeleti kar same od sebe. Ni je namreč bolj patetične podobe od podobe vodje, ki se izgovarja na druge. Besede premierke se nam zdijo skrajno manipulativne, neresne in nedostojne,« zaključujejo v Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo v današnji izjavi za javnost in dodajajo, da v skladu z včerajšnjo tiskovno konferenco polno podpirajo preiskovalne organe Republike Slovenije pri razkrivanju morebitne korupcije in nepravilnosti v procesu prodaje.

V Solidarnosti in Odboru zato pozivajo državljanke in državljane, da pokažejo svoje nestrinjanje in TUKAJ podpišejo peticijo proti prodaji Mercatorja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.