Poziv predsedniku države gospodu Borutu Pahorju

Spoštovani gospod predsednik,

želim, da Slovenija in vi kot njen predsednik ponudite Edwardu Snowdenu možnost za azil v Republiki Sloveniji. Dejstvo, da ostale države EU Edwardu Snowdenu ne nudijo zaščite, Slovenije ne odvezuje odgovornosti.

Prvi razlog je humanitarne narave, in ta je nad vsemi. Edward Snowden je politično preganjan in trenutno ni države, ki bi mu nudila zatočišče.

Argument, ki dodatno govori v prid pomoči preganjani osebi, je, da je Republika Slovenija po Ustavi država, ki spoštuje človekove pravice. Na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve je zapisano:

»Republika Slovenija je kot podpisnica Ženevske konvencije in članica EU dolžna nuditi mednarodno zaščito tistim posameznikom, ki zaščite niso deležni v državi njihovega državljanstva oziroma stalnega prebivališča (izvorne države). Te države ne morejo ali nočejo izvajati zakonov ali pa ne spoštujejo mednarodnih konvencij, ki so jih podpisale.

Za mednarodno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan, zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti.«

Verjetno o tem, da je Edward Snowden v svoji državi sistematično preganjan, ni dvoma, zato vas, gospod predsednik, prosim, da človeku, ki se bori proti sistematičnemu kršenju človekovih pravic in katerega boj je večji od preganjanja krivic znotraj svoje države, ponudite zaščito.

Slovenija se v preteklosti na področju varovanja človekovih pravic marsikdaj ni posebej izkazala. V času vojn na tleh nekdanje Jugoslavije je pravice v obliki azila zagotovila vsega skupaj dvema človekoma. S tem ko je dopustila, da je nekaj tisoč ljudi bivalo na njenem ozemlju, jih je gotovo obvarovala pred fizičnim uničenjem, vendar je pri tem teptala tudi njihovo dostojanstvo. Začasni begunci so imeli v Sloveniji le malo pravic.

Kasneje so se krivicam, ki so bile storjene začasnim beguncem, pridružile krivice izbrisanim prebivalcem Slovenije. Teh krivic še do danes nismo popravili.

Zdaj se nam ponovno ponuja priložnost, da pokažemo, da smo država, ki želi spoštovati človekove pravice.

Zaradi narave političnega delovanja gospoda Snowdena in njegovega poznavanja podatkov in razmer, ki niso vsakomur dostopni, je možno, da gospod Snowden meni, da Republika Slovenija ni primerna država za udejanjanje političnih pravic posameznika. Morda. Toda to naj vas ne ustavi v nesebični želji, da bi pomagali človeku v stiski in državljanom Slovenije utrdili prepričanje, da živimo v državi, kjer spoštujejo človekove pravice.

Čeprav je veliko stvari, ki jih še moramo rešiti, bi vaše dejanje zbudilo upanje, ki ga vsi tako potrebujemo.

S spoštovanjem

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.