|  Svet

Hrvaški državljani dobili spor proti bankam glede posojil v frankih

Zagrebško trgovsko sodišče je danes razsodilo, da je osem poslovnih bank, ki delujejo na Hrvaškem, pri spremembah valutnih klavzul za posojila v švicarskih frankih kršilo pravice potrošnikov. Banke morajo v 60 dneh potrošnikom preračunati glavnico na dan sklenitve posojila v kune in ponuditi fiksne obrestne mere.

Kolektivno tožbo proti bankam je konec lanskega leta vložila zveza društev potrošnikov Potrošač. Tožili so Zagrebačko banko, Privredno banko, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe Adria, OTP, Splitsko banko ter Volksbank, ki jo je medtem prevzela Sberbank. Gre za prvo tovrstno tožbo v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Sodnik Radovan Dobronić je bankam prepovedal, da bi v prihodnje netransparentno spreminjale obrestne mere in valutne klavzule. Plačati bodo morale tudi stroške sojenja, ki se je začelo marca letos. Stroški znašajo slabih 445.000 kun (60.000 evrov). Sodnik je dejal, da so banke prizadele kolektivni interes potrošnikov, ker so netransparentno spreminjale obrestne mere. Opozoril je, da posojilojemalcev niso niti obvestile o vseh parametrih, potrebnih za odločitev pri najemanju posojil, in da so obrestne mere določale v škodo državljanov.

Odvetniki bank so med sojenjem pojasnili, da so se obresti zvišale zaradi podražitve obrestnih mer in stroškov kapitala. Kot so trdili, so sprejeli celo ukrepe, s katerimi so preprečili, da bi bili mesečni obroki potrošnikov še višji.

Banke se bodo na tožbo verjetno pritožile, tako da bo na pravnomočno razsodbo treba počakati vsaj še leto dni, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je po razsodbi dejal, da gre za problem bank. Napovedal je, da bo vlada prihodnji teden predlagala nov zakon o kreditiranju potrošnikov.

Medtem so na zagrebški borzi ustavili promet z obveznicami in delnicami Erste ter Zagrebačke in Privredne banke. Razloga niso navedli, jasno pa je, da je poteza posledica današnje razsodbe, ocenjuje mesečnik Banka na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem ima približno 100.000 državljanov najeta posojila, ki so vezana na švicarski frank. Med njimi jih je približno tri četrtine stanovanjskih posojil, za katere so se mesečni obroki od leta 2009 zvišali za od 35 do 100 odstotkov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.