Igor Mekina

 |  Mladina 32  |  Politika

»Izbrisano« obveščanje izbrisanih

Izbrisane zunaj Slovenije je država na spletnih straneh svojih veleposlaništev »obveščala« zgolj z zavajajočimi in »izbrisanimi« informacijami, zaradi česar bosta približno dve tretjini izbrisanih znova ostali brez pravic

Vsebina ne obstaja: spletna stran ministrstva za notranje zadeve, kjer naj bi bile informacije za »izbrisane«

Vsebina ne obstaja: spletna stran ministrstva za notranje zadeve, kjer naj bi bile informacije za »izbrisane«

V skladu z zakonom o urejanju statusa izbrisanih je 24. 7. 2013 potekel triletni rok, v katerem so vsi, ki so bili 26. 2. 1992 v Sloveniji nezakonito izbrisani, lahko vložili zahtevo po vrnitvi nezakonito odvzetega statusa. Prav zaradi tega roka, ki je glede na dolgotrajno reševanje vprašanja izbrisanih – več kot 21 let – razmeroma kratek, predvsem pa zaradi zelo slabega ali zavajajočega obveščanja državnih organov Slovenije številnim izbrisanim ni uspelo vložiti zahteve po vračilu statusa. To velja zlasti za tiste, ki so bili izgnani ali so se morali preseliti v druge države, nastale po razpadu SFRJ.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Alenka Klepac, Vodja Službe za odnose z javnostmi, Ministrstvo za notranje zadeve, Ljubljana

    Izbrisano

    V prispevku „Izbrisano“ obveščanje izbrisanih prikazujete fotografijo spletne strani Ministrstva za notranje zadeve, kjer naj ne bi bile objavljene informacije, namenjene izbrisanim osebam iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije. Sporočamo, da so informacije za izbrisane na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve ves čas dostopne, zato očitek Ministrstvu za notranje zadeve ni na... Več

  • Igor Mekina, Ljubljana

    »Izbrisano« obveščanje izbrisanih

    Neutemeljene trditve MNZ Več