Max Modic

, 20:00  |  Politika

Boris Pahor javno kritiziral Janeza Janšo

Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo

Janez Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom .

Janez Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom .
© repubblica.it

Kot poroča Primorski dnevnik, se je Boris Pahor, ki je v ponedeljek dopolnil častitljivih sto let, danes udeležil srečanja na Proseku, kjer se je pogovarjal s predstavniki združenja Terre sul confine (Dežele na meji), ki se bori za spominsko ovrednotenje nekdanjega fašističnega taborišča Visco v Furlaniji. Na srečanju se je zahvalil italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu za voščila ob stotem rojstnem dnevu ter v nadaljevanju kritiziral Janševo potvarjanje zgodovine.

Italijanski predsednik Napolitano je Borisa Pahorja v čestitki poimenoval kot borca proti vsem totalitarizmom, čeprav bi si Pahor želel, da bi predsednik ob tej priložnosti izrecno omenil fašizem in komunizem, česar pa ni naredil. Ugledni pisatelj je bil v pogovoru s predsednikom Terre sul confine Ferrucciom Tassinom kritičen tudi do nekdanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janše zaradi njegovega nedeljskega govora v vasi Rovte pri Logatcu ob 70-letnici domobranstva.

Janez Janša je po Pahorjevem prepričanju postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom. Književnik je pri tem opozoril, da je bil Janša kot mladenič tudi sam član komunistične partije, ki pa je, kot kaže, na vse, kar je v zvezi s tem, pozabil. Borisa Pahorja je posebej zmotilo, da je Janša spregledal fašizem in zasluge organizacije TIGR v boju proti italijanski raznarodovalni politiki na Primorskem, ter dejstvo, da se je prireditve v Rovtah udeležil tudi kaplan slovenske vojske. Pahor na srečanju ni bil nič manj kritičen niti do slovenskih tržaških komunistov ter do njihovega početja v času Informbiroja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.