Boštjan Napotnik

13. 9. 2013  |  Mladina 37  |  Konzum

Slovarska definicija

Ruj, Dol pri Vogljah

  • ocena: 4 / 5

Domači makaroni

Domači makaroni

Goveja rebra

Goveja rebra

Okrepčevalnica Ruj
Dol pri Vogljah 16
Tel.: 05 734 17 20
Na okrepčilo v Dol pri Vogljah se lahko odpravite vsak konec tedna, od četrtka do nedelje od poldneva do desetih zvečer.

Fino:
makaroni z lisičkami
goveja rebra
prepeličja pašteta

Ne tako fino:
popečeni mladi sir

Za prepričljiv scenosled prigrizka, hladne, tople, glavne in sladice pripravite zelo sprejemljivih 30 evrov.

Konzumov inštitut za razlagalno imenoslovje je v poročilu za minulo srednjeročno obdobje naštel kar enaindvajset različnih poimenovanj, ki so si jih za oznako dejavnosti nadeli obiskani in na tej strani predstavljeni hrano strežoči ponudniki: gostilna, gostilnica, gostišče, kuhinja, pizzeria, klub, cafe, penzion, taverna, hotel, restavracija, pivnica, pop-up, gastro tržnica, oštarija, kmečki turizem, kmetija odprtih vrat, bistro, konoba, okrepčevalnica. Poimenovanje ni kar tako v tri krasne, od oštarije ali bistroja pač človek pričakuje nekaj drugega kot od restavracije. Konzumova ekspedicija k Ruju se je zato pri umerjanju vatlov dala poučiti s slovarsko definicijo besede okrepčevalnica (SSKJ: soba ali manjši gostinski lokal, v katerem se nahitro streže s pijačo, prigrizki in manjšim izborom jedi). In dejansko se pri Patajčevih resnica ne odmika veliko od te slovarske razlage, izpušča le besedico »nahitro«.

In še dobro, da jo, posedanje na Rujevi verandi je namreč veliko preveč fletno, da bi ga človek želel odpikati na brzaka. Sploh ker si tudi gazda vzame čas, veliko časa: sveže iztisnjen jabolčni sok pokuhava toliko časa, da ga od stotih litrov ostane le sedem - in tega, vsega gostega, sladkega, dimastega, osvežilnega, nakaplja okoli tanko narezanih rezin sušenih svinjskih podbradkov; delavsko odmerjen kos govejih reber 60 ur kuha pri 58 stopinjah, nato pa ga za ultimativno sočen in mehak, a še vedno kompakten obrok s hitrim popekanjem le še oskrbi s skorjico; prepelice dolge ure konfitira v svinjski masti in jih nato zmelje v Pašteto z velikim P. In kako fino je šele, ko si vzame čas za brskanje po kevdru, iz katerega je ondan – poleg degustacijskega odmerka Renčelovega modrega pinota 2008 – privlekel tako hudobno dober in mehak in lep leto mlajši Fonov teran, da je buteljka skorajda vzela šov kuhariji –, predvsem bi bilo dobro razmisliti, kako pečeni mladi sir narediti manj gumast in kako malo lepše odrezati sicer popolno pečeno kurje bedro.

A na srečo imata Patajčeva na zalogi dovolj preprostih, vendar izjemno pripravljenih in okusnih jedi, ki stvari postavijo na svoje mesto: domače makarone s super omako iz lisičk in svežega črnega tartufa, na nežno melancanino kremo položene in z drobnimi ocvirki potresene temne zdrobove žličnike, zapečeno polento s koromačem in super sladiški tris z oldskul hruškovo pito, jogurtno-mascarponsko kremo s slivami in ajnfohno čokoladno kremo s sadnim pokrovčkom. Odlično smo se okrepčali, res!