|  Politika

Džamija je pomembna za vernike in državo

© Borut Krajnc

Več govornikov na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za islamski kulturni center v Ljubljani je poudarilo pomen centra za muslimanske vernike pa tudi za državo, ki tako dokazuje svojo odprtost. Predsednica vlade Alenka Bratušek meni, da z novo džamijo ne bodo le izpolnjene ustavne pravice, temveč bo to mestu in državi dalo poseben čar.

Temeljni kamen za islamski kulturni center, za katerega si Islamska skupnost prizadeva že 44 let, so danes ob molitvi položili na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico. Slovesnosti so se poleg več tisoč vernikov iz Slovenije in tujine, ki so na prireditev v Ljubljani prišli tudi z avtobusi, udeležili predstavniki lokalne in državne oblasti ter več gostov iz tujine.

© Borut Krajnc

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus je ob začetku skoraj dvourne prireditve poudaril, da skupnost vernikov brez džamije ne more ohranjati svojega duhovnega potenciala. Prepričan pa je, da bo novi center predstavljal tudi skupno dobro.

Po mnenju predsednice vlade je danes velik trenutek za islamsko skupnost v Sloveniji in tudi za Slovenijo. Ob tem je tako kot nekateri drugi govorniki poudarila, da ima vsaka veroizpoved pravico do svojega prostora za opravljanje molitev, ki ga muslimani pri nas doslej niso imeli. Kot je poudarila, Evropa brez islama ne bi bila to, kar je - raznolik in bogat kontinent. Bratuškova je omenila tudi nekatere zaplete pri prizadevanjih Islamske skupnosti za džamijo in poudarila, da gre pri postavitvi temeljnega kamna za simbolno zmago nad vsemi oblikami verske nestrpnosti. Z džamijo slovenska prestolnica po njenih besedah postaja "pravo odprto in pluralno evropsko mesto".

© Borut Krajnc

Zbrane so nagovorili domači in tuji gostje, med njimi minister za vakufe in islamske zadeve Ghaith bin Mubarak Al - Kuwari iz Katarja, od koder prihaja tudi finančna pomoč za izgradnjo islamskega kulturnega centra slovenski Islamski skupnosti, in najvišji predstavnik muslimanov v BiH in s tem tudi najvišji verski vodja muslimanov v Sloveniji Husein Kavazović. Slednji je poudaril, da bo islamski center tudi njihova povezava z državo Slovenijo. Zbranim je spregovoril tudi član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović.

Ljubljanski župan Zoran Janković je današnji dan označil za dan ponosa in sreče za Ljubljano, ko dokazuje, da je odprto, strpno in solidarno mesto.

© Borut Krajnc

Poleg predstavnikov Evangeličanske cerkve na Slovenskem, Srbske pravoslavne cerkve in judovske skupnosti se je prireditve udeležil tudi predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki je v nagovoru dejal, da bodo muslimani s svojim hramom molitve in kulture dobili na simbolni ravni tudi stalno mesto v Sloveniji. To, da bo Islamska skupnost dobila svoj center, je po njegovih besedah pomemben pokazatelj demokratičnosti in strpnosti, zaželel pa si je, da bi tudi kristjani v islamskih deželah doživljali enake pravice.

© Borut Krajnc

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je zbranim vernikom dejal, da so že veliko prispevali k razvoju Slovenije. Ob tem je poudaril, da smo vsi državljani Slovenije in državljani sveta in da je naša skupna naloga borba za mir.

Islamski kulturni center z džamijo bodo zgradili na dobrih 11.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču. Stroški gradnje, ki naj bi trajala tri leta, bodo znašali najmanj 12 milijonov evrov. (STA, mh)

  • Slika 164561
  • Slika 164562
  • Slika 164563
  • Slika 164564
  • Slika 164565
  • Slika 164566
  • Slika 164567
  • Slika 164568

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.