Tjaša Zajc

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Družba

Zgodba iz Afrike

Še en slovenski projekt na Kickstarterju

Naslovnica knjige Zgodba iz Afrike

Naslovnica knjige Zgodba iz Afrike
© Osebni arhiv

Tjaša Rener je še ena izmed mladih, ki so se odločili, da se bodo za nekaj časa preselili v tujino. Lepšo prihodnost si ustvarja v Gani, ob jezeru Lake Bosomtwe, kjer jo je že pred tremi leti navdušilo »prvinsko življenje in neizmerno veselje« vaških otrok. Ker ti le slabo govorijo angleško, se je z njimi sporazumevala z risanjem v skicirko. To je bil navdih za diplomsko delo – knjigo A Story from Africa (Zgodba iz Afrike). Med drugim je bila predstavljena na 10. bienalu slovenske ilustracije v Ljubljani, na sejmu Turn the Page – Norwich v Veliki Britaniji in na skupinski razstavi Art Book Object v Beogradu. Sedaj pa sredstva za tisk pridobiva prek platforme Kickstarter, kjer bo potrebnih 8000 dolarjev zbirala vse do 2. novembra.

Ker je knjiga napisana v angleščini, je Renerjeva prepričana, da bi bila zanimiva za otroke po vsem svetu. Otroke ob spoznavanju male deklice Doris spodbuja k angažiranosti. Knjiga je pobarvanka, ponekod je treba kaj pripisati, nekaj zadnjih strani je praznih, da lahko otroci še kaj narišejo. Zapakirana je v ročno izdelano vrečko, ki se lahko uporabi tudi kot nakupovalna vreča. Če bo na Kickstarterju pritegnila dovolj pozornosti, bodo nekaj tiskanih knjig dobili lokalna šola in vrtec ter posamezni otroci. »S tem bi jim predvsem rada podarila njihovo prvo slikanico in jih tako mogoče spodbudila k branju,« pravi avtorica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.