Igor Mekina

, 08:00  |  Svet

BRICS gradi novo internetno omrežje

Pet držav skupine BRICS bo do leta 2015 vzpostavilo novo optično omrežje

Ameriška prisluškovalna afera se še vedno ni umirila. Nasprotno, samo dan pred velikimi demonstracijami zoper prisluškovanje pod geslom »Nehajte nas nadzorovati«, na katere iz azila v Rusiji državljane poziva celo Edward Snowden, se vrstijo nova in nova razkritja. Guardian je tako pobjavil, da so ZDA prisluškovale in spremljale kar 35 svetovnih voditeljev. Ob tem je NSA vohunila tudi za nemško predsednico vlade Angelo Merkel, francoskimi politiki, dvema mehiškima predsednikoma in italijanskimi vodilnimi politiki, slednje tudi ob sodelovanju z britansko obveščevalno službo. Angela Merkel je prisluškovanje svojemu telefonu že označila kot »kršitev zaupanja« ter za »nesprejemljivo« dejavnost, protestirali pa so tudi italijanski in francoski politiki.

Pri vseh je zanimivo predvsem dejstvo, da so veljali za tesne ameriške zaveznike. Edward Snowden opozarja: »V zadnjih štirih mesecih smo se naučili veliko o naši vladi. Naučili smo se, da je ameriška obveščevalna skupnost v tajnosti zgradila sistem vseobsežnega nadzora. Danes ni mogoče opraviti telefonskega klica v ZDA, ne da bi ga zabeležila NSA. Danes ni nobene spletne denarne transakcije, ki ne bi šla skozi roke NSA. Naši predstavniki v Kongresu trdijo, da to ni nadzor. Motijo se. Sedaj je čas, da se naša vlada nauči od nas. V soboto bodo ACLU, EFF in ostali v koaliciji StopWatching odšli v Washington. Pridružite se nam, da bi poslali sporočilo – nehajte nas nadzorovati.«

Ne samo da bo Nemčija skupaj z Brazilijo to vprašanje odprla tudi v OZN, še pomembnejša posledica afere je odločitev držav BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika), da zgradijo svojo podmorsko optično omrežje, ki se bo v celoti izognilo ZDA. Tako naj bi podatki potovali mimo ameriških serverjev. To seveda ne bo popolnoma onemogočilo prisluškovanja, vendar bi ga lahko zelo otežilo. Polaganje 34.000 kilometrov dolgih optičnih kablov seveda ne bo enostaven projekt, kljub temu pa države računajo, da bo omrežje delovalo že leta 2015. Od Vladivostoka do Cape Towna in Rio de Janeira bodo tako podatki potovali brez ameriškega nadzora. Vse omenjene države so med 25 največjimi gospodarstvi na svetu – Kitajska je še vedno druga, Indija je tretja, Rusija šesta, Brazilija sedma, Južna Afrika pa 25. Vendar pa ima takšna politika lahko tudi svoje slabe posledice, saj bi afera z NSA lahko privedla do »zapiranja« svetovnega spleta. Sedanjo arhitekturo upravlja ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki je večinoma pod ameriškim nadzorom. Vse več podjetij ponuja tudi nove rešitve za preprečevanje vohunjenja, na primer John McAfee, ki načrtuje prodajo »Decentrala«, ki naj bi onemogočil vohunjenje. Na vprašanje, kaj bi naredil, če bi mu ZDA preprečile prodajo izdelka, je dejal, da ga bo prodajal »v tretjem svetu« in da je to »prihodnost, ki prihaja in je ni mogoče ustaviti«.

Pri vsej razsežnosti omenjene afere se v Sloveniji šele sedaj pričenjamo zavedati, da imamo izjemen položaj v očeh našega največjega zaveznika, ZDA. Res je, da so v NSA prisluškovali kar 35 voditeljem in da nas vsak dan presenečajo nova odkritja o razsežnosti ameriškega prisluškovanja, toda šele po tem podatku je mogoče spoznati, kako veliko srečo ima Slovenija, ki ji ZDA – sploh ne prisluškujejo. Zunanji minister Karel Erjavec je namreč v začetku julija na poslanska vprašanja na odboru za zunanjo politiko dejal, da mu je ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli povedal, »da ZDA Sloveniji v zadnji aferi niso prisluškovale" oziroma da po njegovih informacijah »Slovenija ni bila prisluškovana", da pa bo to »še enkrat preveril.«

Razkritje Guardiana je tudi dobra priložnost, da se naš zunanji minister morda pozanima, ali je ameriški veleposlanik v zadnjih skoraj štirih mesecih vendarle uspel preveriti ta podatek. Če Sloveniji ZDA res ne prisluškujejo, bi bilo to dejstvo lahko lahko resen znak za preplah v vrstah slovenske diplomacije – ZDA prisluškujejo samo pomembnim državam. Neprisluškovanje Sloveniji bi zagotovo pomenilo, da Slovenija ni dovolj pomembna zaveznica za ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.