Igor Mekina

 |  Svet

Suženjsko delo ob pomoči mafije

Japonska vlada bo razgradnjo elektrarne v Fukušimi prepustila neodvisni organizaciji in ne podržavljenemu podjetju, ki ga na Japonskem obtožujejo zaradi številnih zlorab

Po pravkar razkritem načrtu japonske vlade japonsko podjetje TEPCO ('Tokyo Electric Power Co.), upravitelj poškodovane jedrske centrale v Fukušimi, ne bi smelo voditi procesa razgradnje jedrskih reaktorjev. Nadzor naj bi prevzela neodvisna agencija, nad katero bo imela vlada samo posreden nadzor. To je bistvo predloga, ki ga bo kmalu obravnavala japonska vlada pod vodstvom stranke LDP in premierja Šinza Abeja.

Že doslej se je namreč podjetje Tepco pokazalo kot zelo nesposobno ne samo pri preventivnem preprečevanju največje jedrske katastrofe po Černobilu, pač pa tudi pri sanaciji škode. Pravzaprav se svet tudi zaradi tega podjetja vsak dan sooča z vse bolj obsežno kontaminacijo, kajti ne samo da radioaktivna voda še naprej odteka v ocean, pač pa jedrskim reaktorjem zaradi poškodb grozijo še hujše nevarnosti, ki bi lahko povzročile tako hudo verižno reakcijo, da bi bil svet še tisočletja izpostavljen radioaktivni kontaminaciji večjih razmer.

Že doslej so bile razmere zelo slabe – v času nesreče, marca leta 2011, je bilo potrebno preseliti 150.000 ljudi, Tepco pa je od tedaj izgubil že za 27 milijard dolarjev zaradi sanacije škode, ki v resnici sploh še ni preračunana. Podjetje je bilo lani zaradi tega tudi nacionalizirano. Tepco je nedavno tudi prvič priznal, da voda iz rezervoarja, ki je za reaktorjem, morda onesnažuje tudi podtalnico pod elektrarno. Družba je pred tem priznala le, da je radioaktivna voda v podtalnico in morje odtekala iz reaktorjev. Iz enega od rezervoarjev je samo v mesecu dni odteklo 300 ton radioaktivne vode.

Tepco je nato sporočil, da so delavci izmerili 650 bekerelov na liter v vzorcih, ki so jih vzeli iz vrtine blizu poškodovanega rezervoarja. »Možno je, da je onesnažena voda (iz rezervoarja), razredčena z deževnico in drugim, odtekla v zemljo in dosegla podtalnico,« je v sporočilu za javnost zapisal Tepco. Podtalnica z okoliških hribov pa ob tem teče pod elektrarno naravnost v morje. Japonska vlada je nato sprejela načrt, vreden 47 milijard jenov (360 milijonov evrov), s katerim naj bi zaustavili iztekanje radioaktivne vode. Načrt med drugim predvideva zamrznitev zemlje pod poškodovano nuklearko. Kmalu zatem je Tepco 'presenetil' dež. Ker črpalke niso bile dovolj močne, je radioaktivna voda znova tekla preko robov bazenov.

Toda še hujšo sliko o stanju na terenu je nedavno prineslo poročilo Reutersa, ki trdi, da saniranje škode s strani Tepca pomeni vpletenost mafije in izpostavljenost delavcev suženjskim in nevarnim razmeram za delo. Reuters je to ponazoril z zgodbo 41-letnega Tetsuja Hajašija, ki je preko spleta kandidiral za delo v jedrski elektrarni v Fukušimi in ga tudi dobil pri enem od podizvajalcev Tepca. Vendar je na svojem delovnem mestu ostal manj kot dva tedna. Zaposlili so ga na delovnem mestu, kjer naj bi nadzoroval radiacijo delavcev, nato pa so ga, na njegovo presenečenje, poslali v eno od najbolj nevarnih območij v elektrarni, ki je hudo kontaminirano. Nositi je moral masko, jeklenko s kisikom in dvojno obleko in tudi v tem primeru je bila radiacija tako huda, da je v eni sami uri dobil letno dozo dovoljene stopnje radiacije.

Kljub temu so mu vodilni govorili očitne laži, na primer, da se radiacija ne nabira in da jo lahko prepreči, če vmes počiva. Ko se je zaradi tega pritožil, je dobil odpoved. Takoj zatem je našel drugo delo, pri izgradnji prostorov za velike cisterne, ki vsebujejo radioaktivno vodo. Vendar mu je delodajalec vzel oziroma 'odrezal' tretjino plače, ki je znašala okoli 1.500 dolarjev mesečno, ostalo pa mu je plačal kar na roke, v kuverti. Reuters je nato intervjuval še okoli 80 delavcev, ki so povedali, da je to običajen način dela v Tepcu.

Delo, ki bi bilo namreč moralo biti opravljeno, se najprej razdeli med sedem ravni podizvajalcev, tisti na najnižji stopnji pa nato za majhne vsote poiščejo delavce, ki bi sicer zelo težko našli katerokoli službo in jih uporabijo pri smrtonosnem čiščenju pri potresu leta 2011 poškodovane jedrske elektrarne. Kljub temu so potrebe po delavcih še vedno za okoli 25 odstotkov višje od ponudbe delovne sile. V notranjosti elektrarne jih je v zadnjih mesecih delalo 6.000, nato se je število dvignilo na 8.000 v naslednjem letu pa naj bi jih delalo že več kot 12.000. Da bi našli delovno silo, posredniki iščejo delavce po okoliških mestih in pogosto najamejo neuke ljudi, ki nimajo nobene možnosti dobiti kakšno drugo delo.

Pogosto se za takšno 'delo' odločajo člani mafije. V nekaterih primerih posredniki celo odplačajo dolgove delavcev ter nato ta dolg 'odračunajo' od njihovih prihodnjih plač, hkrati pa si vzamejo še provizijo za 'posredovanje' in 'zaščito' delavcev. Takšni delavci se tudi ne morejo pritoževati zaradi zlorab. Pri tem početju so pogosto vpleteni člani japonske mafije oziroma jakuz. V okolici Fukušime naj bi delovalo okoli 50 mafijskih družin z okoli 1.050 člani. Nedavno je bil obsojen eden od njih, Jošinori Araj, ki je priznal, da je zaslužil okoli 60.000 dolarjev z 'odtegnitvijo' tretjine plač delavcev, ki jih je priskrbel za jedrsko elektrarno. Vendar naj bi bil po oceni policije to samo vrh ledene gore.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.