Igor Mekina

 |  Svet

Večina proti prisluškovanju

Večina vprašanih v petih državah – Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Švedski in ZDA – po zadnji anketi Marshallovega sklada nasprotuje vsesplošnemu vohunjenju domačih in tujih državljanov

Večina Evropejcev in Američanov, kot kaže najnovejša raziskava nemškega Marshallovega sklada (Marshall Found), nasprotuje vohunjenju zaveznikov. Razkritja ameriškega žvižgača Edwarda Snowdena, ki je razkri(nka)l množično vohunjenje, so zato očitno naletela na simpatije večine državljanov v evropskih državah in v ZDA. Pri tem je največje nasprotovanje vohunjenju preko spleta in prestrezanju telefonskih pogovorov mogoče zaslediti v Nemčiji.

Okoli sedemdeset odstotkov Nemcev nasprotuje takšni vrsti prisluškovanja. Okoli petindvajset odstotkov Nemcev se s takšnimi pogledi ne strinja in v vohunjenju in množičnemu prestrezanju podatkov s strani tajnih služb ne vidi nič slabega. V Nemčiji je javnost še bolj kritična do vohunjenja med zavezniki, ki so ga po zaslugi Edwarda Snowdena v zadnjem času razkrili tudi nemški časniki, predvsem Spiegel. Okoli 72 odstotkov vprašanih v Nemčiji namreč nasprotuje takšnemu vohunjenju, okoli 20 odstotkov pa ga podpira. Raziskava, v katero je bilo od 3. do 27. junija vključenih 1.000 ljudi, je bila narejena še pred največjimi razkritji o tem, kako obveščevalne službe ZDA prisluškujejo državljanom in voditeljem izven ZDA, med katerimi je najpomembnejše odkritje britanskega Guardiana, da je NSA prisluškovala 35 pomembnim svetovnim voditeljem držav.

V Nemčiji so prav zaradi prisluškovanja telefona nemški kanclerki Angeli Merkel prvič v sodobni zgodovini diplomatskih odnosov med državami ameriškega veleposlanika poklicali na zagovor na zunanje ministrstvo. Kmalu zatem je Nemčija izrazila pripravljenost, da se z Edwardom Snowdenom pogovori o omenjenih obtožbah, vendar ne na ozemlju Nemčije, pač pa v tujini. Edward Snowden sicer uživa politični azil v Ruski federaciji.

Mnenja o prisluškovanju pa so nekoliko drugačna v ZDA in Veliki Britaniji. Prisluškovanje Američanom zavrača 54 odstotkov Američanov, 33 odstotkov pa jih ocenjuje, da je to upravičena aktivnost. V Veliki Britaniji, kjer britanski vladni komunikacijski urad GCHQ tesno sodeluje z ameriško NSA, pa 44 odstotkov vprašanih ocenjuje vladno prisluškovanje državljanom kot nezakonito, 33 odstotkov pa meni, da je ta aktivnost zakonita. Tudi med Francozi in Švedi jih 52 odstotkov meni, da prisluškovanje državljanom ni upravičeno. Raziskavo Marshallovega sklada, ki se sicer zavzema za krepitev vezi med ZDA in Evropo, so opravili neodvisni raziskovalci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.