Klemen Košak

 |  Mladina 46  |  Politika

Upravičeni dodatki?

Res vsi uslužbenci dobivajo dodatek za fotokopiranje?

Dodatek za ionizirajoče sevanje je namenjen zdravstvenim delavcem, ki z rentgenskim aparatom slikajo paciente, in ne za tiste, ki fotokopirajo.

Dodatek za ionizirajoče sevanje je namenjen zdravstvenim delavcem, ki z rentgenskim aparatom slikajo paciente, in ne za tiste, ki fotokopirajo.
© Arhiv Mladine

Povsod se dogajajo zlorabe, tudi pri obračunavanju različnih dodatkov k plači javnih uslužbencev. Tako je pred časom Žurnal24 navedel primer uslužbenke občine, ki je prejemala dodatek za ionizirajoče sevanje, ker je delala s fotokopirnim strojem. Informacija je bila deležna velikega zanimanja, nekateri mediji so iz tega sklepali, da dodatek za ionizirajoče sevanje pripada vsem, ki fotokopirajo. A šlo je za zlorabo. Dodatek za ionizirajoče sevanje je namenjen zdravstvenim delavcem, ki z rentgenskim aparatom slikajo paciente.

Z zniževanjem plač v zakonu o uravnoteženju javnih financ so se znižali skoraj vsi dodatki k plačam. Lani je šlo iz proračuna za te dodatke 278 milijonov evrov, dva odstotka manj kot predlani. Za dodatke naj bi bilo letos porabljenega še za osem odstotkov manj denarja.

Lanski zakon o uravnoteženju javnih financ je neznižana pustil le dodatek za specializacijo, magisterij in doktorat ter dodatek za manj ugodne delovne razmere. A prvi se je znižal letos spomladi, enak ostaja le dodatek za manj ugodne delovne razmere. Niti lansko niti letošnje varčevanje pa ni poseglo v sistem dodatkov. Izmed več kot 50 podkategorij dodatkov sta bila odpravljena le dva. Dodatki k plačam so sicer od leta 2008 urejeni v zakonu, zato je možnost razraščanja dodatkov omejena. V javnem sektorju je veliko služb, kjer o upravičenosti dodatkov ni mogoče dvomiti. Dodatek, ki na prvi pogled deluje najbolj arbitrarno, je položajni dodatek, pa je urejen še posebej natančno.

Inšpektorat do sedaj ni zasledil sistematičnih kršitev. Ugotovil pa je številne nepravilnosti glede višine, vendar so se te nanašale na dodatke po predpisih, veljavnih pred avgustom 2008.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.