Klemen Košak

 |  Mladina 47  |  Politika

Policija na fakulteti

Nezaželeno politično delovanje študentov

Na dveh fakultetah niso pustili izvedbe študentske skupščine, kakršna je bila na filozofski fakulteti (na fotografiji)

Na dveh fakultetah niso pustili izvedbe študentske skupščine, kakršna je bila na filozofski fakulteti (na fotografiji)
© Borut Krajnc

Študentska Iskra je želela prejšnji teden na 22 fakultetah Univerze v Ljubljani pripraviti skupščine študentov, na katerih bi razpravljali o predlogu novega zakona o visokem šolstvu, o študentskem delu in reformi Študentske organizacije v Ljubljani. Vodstva nekaterih fakultet so študentski organizaciji sporočila, da pri njih ni dobrodošla, zato je Iskra dan pred prvimi skupščinami objavila javno pismo rektorju ljubljanske univerze dr. Ivanu Svetliku, v katerem ga je opozorila na »trend omejevanja pravic študentk in študentov do zborovanja, participacije in svobode izražanja v javnih prostorih univerze«.

Svetlik je bil bolj razumevajoč do dekanov kakor do Iskre. »Kot kaže, ima društvo Iskra interes delovati vzporedno, mimo ustaljenih ustanov in demokratično izvoljenih teles na univerzi. V tem smislu je prepuščeno vsakemu dekanu, da presodi pobudo,« je dejal po poročanju Žurnala24 in dodal, da morajo biti fakultete odprte za študentske pobude, a ne, če te presegajo študentske interese in mejijo na politično dejavnost.

V Iskri so bili začudeni, ko jim je rektor sporočil, da lahko študentje svoje interese uveljavljajo samo prek študentskih svetov. »Še bolj skrb zbujajoče se nam zdi vaše stališče, da gre pri politični razpravi za preseganje študentskih interesov, saj se spremembe zakona o visokem šolstvu najbolj neposredno tičejo ravno študentstva,« so odgovorili Svetliku in ga spomnili, da je o isti noveli razpravljal tudi sam na okrogli mizi na Fakulteti za družbene vede.

Iskri je uspelo priti na 20 fakultet. Na prepoved Ekonomske fakultete se je odzvala tako, da je skupščino prestavila v prostore bližnje Fakultete za upravo. Na Fakulteto za farmacijo pa so njeni predstavniki odšli, a so jih tam pričakali policisti. Dekan dr. Borut Božič trdi, da jim je že prej pojasnil, da za aktivnosti v stavbi potrebujejo soglasje študentskega sveta fakultete, ta pa je izrazil »nestrinjanje z načinom organiziranja zborovanja in tudi s politično vsebino razprave«. Ker so študentje vseeno prišli in kljub opozorilom varnostnikov razdeljevali letake s pozivom na skupščino, je dekan poklical policiste, ti pa so predstavnikom Iskre pojasnili, da bi z vstopom v stavbo kršili javni red in mir. Prišli so samo zaradi ugotavljanja morebitnih prekrškov in ne zaradi načrtovane skupščine, trdijo policisti, a želja študentskega sveta farmacevtske fakultete, da skupščine ne bi bilo, se je vseeno uresničila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.