Max Modic

 |  Družba

Hrvaška diaspora toži Boba Dylana in Rolling Stone

Izjave Boba Dylana o tem, kako naj bi Židje začutili nacista ali pa Srbi Hrvate, bodo kot kaže dobile mednarodni sodni epilog

Kmalu izjavah, objavljenih v ekskluzivnem intervjuju za Rolling Stone, so Dylanove pesmi izginile z valov hrvaških radijskih postaj.

Kmalu izjavah, objavljenih v ekskluzivnem intervjuju za Rolling Stone, so Dylanove pesmi izginile z valov hrvaških radijskih postaj.
© Arhiv Mladine

Združenje Hrvaški svetovni kongres, ki v diaspori zastopa Hrvate, bo na sodišču v Parizu vložilo tožbo proti legendarnemu glasbeniku Bobu Dylanu in nič manj legendarni reviji Rolling Stone, v kateri so bile pred dobrim letom objavljene sporne izjave. Anto Gabrić je v imenu Hrvatov, ki živijo v Franciji, že lani podal kazensko prijavo proti Dylanu zaradi podžiganja rasizma in sovraštva proti hrvaškemu narodu. Sodišče je tožbo sprejelo, v njej pa se od Boba Dylana med drugim zahteva, da se javno opraviči Hrvatom.

Spomnimo se, lani je hrvaška javnost z nezadovoljstvom sprejela izjavo pevca in glasbenika Boba Dylana, ki je med drugim dejal, da Srbi lahko prepoznajo Hrvate na enak način kot črnci rasiste. Izjava je bila objavljena v septembrski številki revije Rolling Stone. »Črnci vedo, da nekateri belci niso želeli, da bi se suženjstvo ukinilo in če bi spraševali te belce, potem bi bili črnci še danes pod njihovim jarmom. Če je bil vaš prednik lastnik sužnjev ali pripadnik Klu Klux Klana, potem črnci to lahko začutijo. Tako kot lahko Židje začutijo nacista, ali pa Srbi Hrvate«, je dejal znani glasbenik.

Kmalu po tej izjavi, objavljeni v ekskluzivnem intervjuju za Rolling Stone, so Dylanove pesmi izginile z valov hrvaških radijskih postaj. Radio Split je na primer brez pojasnila prenehal vrteti eno od pesmi z zadnjega Dylanovega albuma Tempest, ki je veljala za hit tedna. Po poročanju hrvaške strani Index.hr so bile pesmi Boba Dylana takrat umaknjene z radijskega programa na zahtevo glavne urednice.

Kot je za Jutarnji list povedal Vlatko Marić iz Sveta predstavnikov ustanov in skupnosti francoskih Hrvatov, so v Franciji sodbe za dejanja, povezana z izzivanjem rasne nestrpnosti, dokaj ostre. Kakšna bo sodba v tem primeru, je težko napovedovati, je povedal Marić in dodal, da je zdaj treba počakati na razpravo, kakšen bo njen izid pa je odvisno tako od sodišča kot od toženih strank, ki lahko zahtevajo izvensodno poravnavo.

Končna beseda francoskega sodišča bo vsekakor zelo zanimiva za širšo javnost, še posebej v luči incidentov, ki so pred kratkim pretresli Hrvaško. Skandiranje ustaških pozdravov po zmagi Hrvaške na nogometni tekmi z Islandijo, razbijanje napisov v cirilici v Vukovarju ter obstrukcija državnega vrha na dan spomina na tragično zasedbo Vukovarja naše južne sosede namreč niso prikazali ravno kot simbola miru, sprave in strpnosti do drugačnih in drugače mislečih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.