Igor Mekina

 |  Svet

Od paštafarijancev do satanistov

Zaprisegel član Cerkve leteče špagetne pošasti. Med ceremonijo prisege pred ameriško zastavo je bil v skladu s tradicijo pokrit s cedilom

Država in cerkev sta sicer ločeni, vendar država na različne načine vedno znova najde način, da privilegira prav določeno veroizpoved ali cerkev. Ne samo v Sloveniji, tudi v številnih drugih državah sveta. V ZDA takšnim privilegijem nasprotujejo številne skupine laikov, ateistov in agnostikov, ki kritizirajo brisanje meja med državo in cerkvijo in v ta namen uporabljajo precej zabavne subverzivne tehnike.

V mestnem svetu Pomfreta v New Yorku je tako na primer pravkar zaprisegel Christopher Schaeffer, član Cerkve leteče špagetne pošasti. Med ceremonijo je imel na glavi običajno pokrivalo vseh pripadnikov te verske ločine – cedilo. »To je samo izraz naše verske svobode,« je dejal novi poslanec mestnega sveta za časnik Observer in odkrito priznal, da je bila Cerkve leteče špagetne pošasti ustanovljena samo zato, da bi se norčevala iz uradnih religij. Gre za skupino ateistov, ki poteze države kritizirajo tako, da tudi zase zahtevajo enake pravice, kot jih imajo pripadniki ostalih cerkva. Prav zato je ta ateistična skupina ustanovljena v Wisconsinu napisala tudi peticijo, s katero je zahtevala, da se slika leteče špagetne pošasti ob božično-novoletnih praznikih postavi v Kapitol skupaj z ostalimi božičnimi ter verskimi simboli.

Na podoben način so sliko leteče špagetne pošasti agnostiki in humanisti razstavili v mestnem Kapitolu v Wisconsinu. Pri tem so se sklicevali na prvi amandma ameriške ustave, ki vsem dovoljuje izražanje vere. V skladu z ameriško ureditvijo je pri javnih prireditvah verskega značaja potrebno policijo zgolj obvestiti o ceremoniji. Študentska skupina je ob tem predstavila veliko sliko leteče špagetne pošasti, na kateri je pisalo, da je bila pošast skupaj z mesnimi cmoki »skuhana zaradi vaših grehov«, vernikom pa so predlagali čimprejšnji stik z njenimi »testenimi kraki, predno bo prepozno«. Pod sliko njihovega božanstva je bil še naslednji napis: »Mislite, da je to neumno? Strinjamo se z vami! Verske ideje ne bi smeli promovirati v vladnih ustanovah. Podprite ločitev cerkve in države, ker to ščiti nas vse.«

»Problem je v tem, da se verski simboli sploh razstavljajo v vladnih stavbah. Ko je država odločila, da bo Kapitol spremenila v odprti forum, je s tem odprla vrata, skozi katera je priletela tudi leteča špagetna pošast. Veliko raje bi videli, da državne ustanove ne bi bile prostor za vsa verska in neverska sporočila, toda če bo potrebno, potem to lahko stori vsak in zato upamo, da bodo vsi izkoristili priložnost in na ta način propagirali svoje poglede – ne glede na to kako smešni bi bili.«

To ni edina podobna verska zadeva v ZDA, ki sproža polemike. V New Yorku je ta ponedeljek svoj predlog za postavitev kipa Satanu razkrila tudi skupina Satanistični tempelj.  Kip, v katerem deček in deklica mirno stojita ob prestolu kozavega in rogatega Satana in ga ljubeče gledata, si želijo postaviti v državni hiši Oklahome. Ob spomeniku bodo v čast Satanu izklesani tudi verzi pesnikov Lorda Byrona in Williama Blaka. »Spomenik je bil oblikovan tako, da predstavlja poglede satanistov v Oklahoma Cityu. Kip bo služil kot svetilnik, ki bo klical k sočutju in razumevanju med živimi bitji. Kip bo imel tudi funkcionalen namen, kjer bodo lahko sedeli ljudje vseh starosti in prosili Satana za navdih in kontemplacijo,« je izjavil predstavnik satanistov Lucien Grieves. Na kritike, češ da širijo mračno ideologijo Satanisti odgovarjajo, da to ni res.

»Naša vera slavi spoštovanje naše Ustave zaradi njenega spoštovanja ustavnih pravic in svoboščin, verske svobode ter svobode izražanja. Satanizem je temeljna komponenta ameriške svobode. Srednjeveški pregoni čarovnic so nas naučili o pomenu domneve nedolžnosti, sekularnem pravu in pomenu dokazovanja,« pojasnjuje predstavnik satanistov. Skupina je svoj kip zahtevala potem, ko je republikanski senator Mike Ritze s skupino konservativnih kristjanov na državnem zemljišču postavil kip, posvečen desetim božjim zapovedim.

Člani lokalnega parlamenta so sicer prepričani, da vse verske skupine ne bi smele imeti enakega statusa, istočasno pa je komisija za zaščito kulturnega nasledstva prenehala izdajati nova dovoljenja za spomenike, saj so podobne spomenike zahtevale še druge veroizpovedi - med njimi tudi kip leteče špagetne pošasti. Tako je seveda v ZDA. Kjer je marsikaj narobe, kjer pa je očitno še vedno izjemno veliko ljudi, ki s se svojim državljanskim pogumom in humorjem znajo in upajo boriti za svoja prepričanja in tolerantno, laično družbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.