Igor Mekina

, 09:05  |  Svet

Snowden pridobil 1,7 milijona dokumentov

Po oceni direktorja NSA ima Edward Snowden še vedno »ekskluzivni« dostop do 1,5 milijona dokumentov, izjave obveščevalcev pa kažejo, da je NSA prisluškovala tudi Baracku Obami in drugim vidnim ameriškim politikom

Ocene, da se za ameriško NSA »nočna mora« zaradi razkritij Edwarda Snowdena pravzaprav sploh še ni začela, so potrdili podatki, ki so prišli z najvišjega in najbolje obveščenega mesta v današnjem svetu - v »medijski protiofenzivi« jih je namreč razkril kar direktor ameriške nacionalne varnostne organizacije (NSA) Keith Alexander. Po njegovih podatkih je Edward Snowden »ukradel 1,7 milijona zaupnih dokumentov«, kar je precej višja številka od tiste, ki je bila znana doslej. Glenn Greenwald je namreč po svojih prvih člankih z zaupno vsebino dejal, da je skupaj s filmsko producentko Lauro Poitras od Snowdena dobil okoli 10.000 dokumentov.

Po podatkih direktorja NSA, ki so nastali po večmesečni preiskavi Snowdenovega kopiranja na Havajih, bi Snowden lahko pridobil 1,7 milijona zaupnih dokumentov, od tega naj bi jih po oceni Keitha Alexandra »le« okoli 200.000 predal novinarjem. Snowden sam naj bi torej imel še zmeraj »ekskluziven« dostop do okoli 1,5 milijona zaupnih dokumentov.

Pri tem je za ZDA še posebej težavno dejstvo, da je bil Snowden prisiljen ostati v Rusiji, kjer že od 23. junija lani živi pod zaščito ruske tajne službe FSB. Snowden je sicer zatrdil, da je vse dokumente v Hongkongu predal novinarjem. Greenwald je še julija lani zatrdil, da ima Snowden »na tisoče dokumentov…, ki bi tistemu, ki bi jih prebral, omogočil, da izve, kako NSA počne to, kar dela«. Ob tem so po poročanju Washington Posta ameriški obveščevalci prepričani, da se najmanj 30.000 dokumentov NSA, ki jih je pridobil Snowden, ne ukvarja z vohunjenjem, usmerjenim zoper državljane, pač pa s »klasičnimi« obveščevalnimi podatki, kot so vojaške kapacitete, vključno z vojaškimi sistemi. Nekdanji direktor CIA in NSA Michael Hayden je dejal, da bi »izgubil vse spoštovanje do kitajskega ministrstva za državno varnost in ruske FSB, če doslej ne bi v popolnosti pridobili Snowdnovih dokumentov«. Ne glede na to pa je tudi evropski odbor za državljanske svoboščine, ki ga vodi britanski član parlamenta Claude Moraes, že pripravil 51 strani dolgo poročilo, ki »z najstrožjimi besedami« obsoja množično vohunjenje ameriške NSA in britanskega GCHQ. O poročilu sicer še vedno poteka razprava. Poročilo obsoja zbiranje podatkov na »nediskriminatorni osnovi« in postavlja vprašanja o »legalnosti, nujnosti in proporcionalnosti« takšnih programov.

Vsa ta vprašanja pa niso pomembna samo za Evropo, pač pa tudi za ZDA. Spomniti velja na izpoved Russa Tica, ki je delal kot agent NSA med letoma 2002 in 2005 ter je bil vir za članek, objavljen v New York Timesu o vohunjenju NSA, ki je pozneje dobil Pulitzerjevo nagrado. Tice je zatrdil, da je imel v rokah ukaze o prisluškovanju NSA, katerih tarča so bili številni člani ameriških institucij, med drugim tudi mladega senatorja iz Illinoisa, ki se je imenoval Barack Obama. "Poleti leta 2004 je eden od dokumentov, ki sem jih imel v rokah, zahteval prisluškovanje kupu telefonskih številk, povezanih z nekaj čez štirideset let starim senatorjem iz Illinoisa. In verjetno si ne bi mislili, kje ta poba stanuje danes? V veliki Beli Hiši v Washingtonu. To je bil tisti, ki ga je zalezovala NSA. Danes je predsednik ZDA.« Tice trdi, da je videl tudi ukaze o prisluškovanju Hillary Clinton, senatorjev Johna McCaina in Diane Feinstein, tedanjega državnega sekretarja Colina Powella, generala Davida Petraeusa, in sodnikov Vrhovnega sodišča. Ob tem naj bi po besedah Tica NSA zalezovala tudi »visoke častnike, člane Kongresa, senata in spodnjega doma, še posebej člane odbora za obveščevalne službe in obrambo, odvetnike, odvetniške pisarne, sodnike, uradnike State Departmenta, člane Bele Hiše, multinacionalk, finančnih podjetij, nevladnih organizacij, civilnodružbenih skupin…« Leta 2005 NSA še ni imela infrastrukture, da bi lahko zbrala vse, kar želi, toda vir znotraj NSA je nekdanjemu obveščevalcu potrdil, da lahko danes NSA »kopira domače komunikacije v tej državi, besedo za besedo, vsak telefonski pogovor, vsako elektronsko pošto« ter da to nato »zbirajo vse skupaj in shranjujejo v podatkovnih bazah«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.