Igor Mekina

 |  Svet

Olimpijada korupcije

Po ocenah poznavalcev naj bi bila korupcija ob organizaciji olimpijskih iger v Sočiju odgovorna za izgube v višini tretjine investicij oziroma – 18 milijard dolarjev

Manj kot mesec dni je še do olimpijade v Sočiju (od 7. do 23. februarja letos), ki velja za enega največjih športnih dogodkov v zadnjih letih in hkrati za najprestižnejši dogodek za samo Rusijo. Na Soči so na tragičen način opozorili tudi teroristični napadi v Volgogradu, mediji pa o pripravljenosti Sočija za tekmovalce poročajo dokaj različno. Medtem ko nekateri opisujejo predvsem dosežke in uspehe gradbincev in organizatorjev, ki naj bi pripravili »olimpijado iz sanj« drugi mediji opozarjajo predvsem na izjemno veliko stopnjo korupcije, ki spremlja največji gradbeni projekt v Ruski federaciji.

Res je, da so športni dogodki tudi spektakli, v katerih se države borijo za mednarodni prestiž. In to velja tudi za sedanje olimpijske igre. Rusija želi v Sočiju impresionirati publiko, športnike in novinarje. Zato so zgradili več kot deset popolnoma novih športnih objektov, kot so na primer ledena dvorana, dvorana za hokej na ledu, stadion za 40.000 obiskovalcev, zgradba za mednarodni olimpijski komite (MOK) in podobne. Vsi objekti so zelo lepi, varuje pa jih prava vojska policistov, vojakov in delavcev zasebnih varnostnih služb. Identiteto tistih, ki vstopnice kupujejo preko interneta, nadzoruje tajna služba in šele po njeni odobritvi je mogoče kupiti karte. Del tekmovanj bo tudi na planini Kavkaz, kjer je zgrajeno več novih smučarskih stez, steza za bob, več skakalnic in podobno. Soči je dobil novo železniško postajo, hotele, popravljeno in razširjeno pa je bilo tudi letališče. Rusija bo za organizacijo zimske olimpijade porabila več kot 50 milijard dolarjev, zaradi česar bo to najdražja olimpijada v zgodovini.

Vendar pa Christian Science Monitor, časnik z dolgo in častitljivo zgodovino, ki že nekaj let izhaja samo še na svetovnem spletu, opozarja tudi na drugo plat olimpijade v Sočiju. Gradbeni projekti v Sočiju naj bi bili namreč odlična podlaga za pravo »olimpijado korupcije«. Po oceni člana MOK-a iz švicarske delegacije, na katerega se sklicuje časnik, naj bi kar tretjina vsote, porabljene v Sočiju do tega trenutka - gre za kar 55 milijard dolarjev – »izpuhtela« za različna koruptivna dejanja in zaslužke. Gian-Franco Kasper, predsednik Mednarodne smučarske federacije in član MOK-a je namreč za švicarski radio dejal, da je korupcija v Rusiji »vsakodnevni pojav« in da ocenjuje, da je bilo za korupcijske posle v Sočiju doslej porabljenih okoli 18 milijard ameriških dolarjev.

Tudi Boris Nemtsov, nekdanji namestnik ruskega predsednika vlade in avtor študije, ki se je podrobno ukvarjala s korupcijo, ocenjuje, da je to problem ne samo za Rusijo, temveč tudi za mednarodno skupnost. »Že nekaj časa smo na ta problem poskusili opozoriti MOK, vendar brez uspeha. Do sedaj ni bilo jasnih priznanj v tej smeri, čeprav dejstva bijejo v oči. Obveljalo je prepričanje, da 'je vse v redu' in da je, če obstaja korupcija, to problem države gostiteljice in ne MOK-a. Toda olimpijske igre so tudi mednarodni dogodek in zato je to tudi mednarodni problem,« opozarja Boris Nemcov.

V svoji študiji je Nemcov primerjal organizacijo olimpijskih iger v Sočiju z drugimi podobnimi olimpijskimi igrami in ugotovil, da v Rusiji gradnja kateregakoli objekta stane približno trikrat toliko, kot kjerkoli v tujini. To je opazila tudi ruska vlada, kar sicer tudi ni bilo zelo težko, saj se je strošek gradnje s sprva predvidenih 12 milijard dolarjev povzpel skoraj za petkratnik te vsote. Prejšnji predsednik Medvedjev je zaradi tega zahteval preiskavo, ki ni privedla do rezultatov, pred letom dni pa se je Vladimir Putin celo zapletel v odkrit besedni televizijski »dvoboj« z Ahmedom Bilalovom, odgovornim za izgradnjo, zaradi vsote 700 milijonov dolarjev, porabljenih za gradnjo največje skakalnice. Bilalov je bil nato razrešen z vseh funkcij, obtožen »zlorabe položaja«, na koncu pa se je umaknil v Veliko Britanijo na »zdravljenje«. Od tedaj se več ni vrnil v Rusijo. Drugih odgovornih za korupcijo doslej še niso našli. Tuji strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko cena iger ob sedanji »dinamiki korupcije« v Sočiju dvignila celo na preko 100 milijard dolarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.