Koliko je televizijo stal film o Pedru Opeki?

Te dni mineva 10 let kar je Zveza Borcev s pomočjo manipulacij v tedniku Mladina napadla Jožeta Možino, ki je s člani našega krožka Moč preživetja posnel film Zamolčani – moč preživetja. Takrat so »zdrave sile« umaknile film s sporeda in ga skušale cenzurirati – in po desetih letih se zgodovina ponavlja. Spet gre za brutalen napad na resnico. Prav to v film o Pedru Opeki moti ideološke skrajneže na Mladini in v nekaterih drugih medijih.

Pred desetimi leti so nastopajoči v Zamolčanih doživeli izreden odziv. Resnice, ki so jih povedali, so izzvale ogromno sočutja. Otroci so povedali, kako so jim pobili starše in kako so jim potem komunistične oblasti uničile življenje.

Taka resnica in tako dober sprejem dokumentarca pa je seveda razbesnela titofile, torej nasilne revolucionarje in njihove nič manj podivjane dediče. Napad je vodil Janez Stanovnik z pogromaštvom po medijih. Janez Stanovnik je prišel na sestanek krožka in je pobesnel, ko je na sestanek prišel tudi Jože Možina. Prav tako ga je razjezilo, ko so člani krožka povedali, da morilcem svojih najbližjih odpuščajo in da se jim smilijo, ko jih vidijo, s kakšnim bremenom vesti živijo.

Poleg zveze borcev je napad na Možino, kot tudi sedaj orkestrirala Mladina. Npr. ta isti Jure Trampuš je 7. aprila 2004 trobental, da je lažen podatek, da je partizansko gibanje med vojno pobilo okoli 4.200 slovenskih civilistov. Danes vemo, da je bil Možinov podatek točen. In dodatne raziskave kažejo, da je bilo kar 98 odstotkov civilistov pobitih brez sojenja. Torej gre za revolucionarni teror, s katerim je partija izzvala državljansko vojno in jo vodila do krvave pomladi 1945.

Podobne zagovore nasilja in laži poslušamo ob najnovejši razpravi o zločinih titoistične politične policije. Bežanje in jecljanje Kučana, Zemljariča in drugih so natačno podobne laganju Ribičiča, Polaka in drugih zločincev pred parlamentarno preiskovalno komisijo leta 1994.

Nenavadno je, da so napadi na Možinov film o Pedru Opeki orkestrirani zelo podobni kot vpitje obupanih titofilov, ki bežijo pred resnico in pravico.

Sporočilo Pedra Opeke je nenavadno podobno sporočilu, ki ga je Jože Možina poslal v svet tudi v svojih drugih uspešnicah. Obsoja zločine in nasilje, nastopajoči pa s svojim zgledom, dejanji pričajo za resnico, vest, sožitje, ljubezen, omiko, oliko, spodobnost, strpnost, miroljubnost, odpuščanje …

Pedro Opeka, sin domobranca, v titoizmu oni sumljivi iz Argentine, katoliški dobrodelnež, svetovna zvezda. Ali grozno, da to nekatere tako boli, da bi najraje uničili Jožeta Možino, ki s svojim ustvarjalnim delom slavi dobre ljudi in plemenite vrline.

Verjamemo, da je silovito navdušenje in velika radodarnost, s katero Slovenci sprejemajo Pedra Opeko, spobudil tudi film Jožeta Možine.

Zato člani študijskega krožka Moč preživetja čestitamo tako Pedru Opeki kot Jožetu Možini za njuna plemenita in ustvarjalna sporočila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.