Klemen Košak

 |  Mladina 4  |  Politika

Janša, žrtev »opankarjev«

Predsednik SDS se je spet prikupil najbolj sovražnim družbenim skupinam

Cvet slovenske desnice obut v tradicionalno slovensko obuvalo - gumijaste škornje

Cvet slovenske desnice obut v tradicionalno slovensko obuvalo - gumijaste škornje
© Marko Pigac

Nikogar v Sloveniji ni moglo presenetiti, ko je predsednik SDS Janez Janša na spletnem komunikacijskem omrežju Twitter prispevek novinarke Gordane Stojiljković, v katerem je opozorila na njegovo dvoličnost glede obiskovanja sodišč, označil za »opankarski žurnalizem«. Vsi ga poznamo kot politika, ki pred besedo izbrisani vedno postavi besedno zvezo »tako imenovani«, kot politika, ki ima volivce konkurenčne stranke za neumne priseljence v trenirkah, kot politika, ki so mu med lanskim govorom v Rovtah ploskali neonacisti.

Opanke so danes del narodnih noš številnih balkanskih narodov, včasih pa so bile pogosto obuvalo kmečkega prebivalstva. Besedo opankar v Sloveniji slabšalno že več let na spletnih forumih uporabljajo anonimni nestrpneži in navadno z njo označujejo Zorana Jankovića. Vedno pogosteje se uporablja tudi za vse, ki so po narodnosti iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik, in je postala priljubljena zamenjava za besedo »čefur«.

Vsaj od začetka krize, ko se je pokazalo, da so delavci iz drugih balkanskih držav najslabše plačani glede na delo, ki ga opravijo, v Sloveniji nestrpnosti do ljudi, po rodu iz teh držav, tako rekoč ni več, opozarja sociolog dr. Gorazd Kovačič z ljubljanske filozofske fakultete. V medijih so bili tako pogosto prikazani kot žrtve, da se skoraj nihče ne more dojemati kot njihova žrtev. To ne velja zgolj za najbolj sovražne skrajno desničarske skupine, ki svarijo pred priseljenci.

Za slovensko javnost ne more biti presenečenje, da je Janša glas teh skupin. »Skrajna desnica se v slovenski politiki lahko prepoznava zgolj v SDS,« pojasnjuje Kovačič, a po njegovem je najpomembnejše, da »najnevarnejša skrajna desnica v Sloveniji niso obritoglavci, ampak sama SDS. To je pokazala s svojim načinom vodenja države.«

Če sodimo po medijih iz držav drugih nekdanjih jugoslovanskih republik, jih je Janšev tvit presenetil veliko bolj kot nas. V tujini Janšo vidijo kot nekdanjega slovenskega premiera, demokrata, ki mu v boju proti slovenskemu pravosodju pomaga največja stranka v evropskem parlamentu. Poznajo ga kot predavatelja, ki razpravlja o človekovih pravicah in rasizmu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.