Klemen Košak

14. 2. 2014  |  Mladina 7  |  Politika

Prepoved rdeče zvezde

SDS želi na svoj način kaznovati poveličevanje totalitarnih režimov

Bo majica z rdečo zvezdo prepovedana?

Bo majica z rdečo zvezdo prepovedana?
© Borut Peterlin

V torek je bila na Twitterju objavljena fotografija novinarja ene od slovenskih televizij, oblečenega v nacistično uniformo. Novinar ni storil nobenega kaznivega dejanja, ko si je na rokav neokusno nadel rdeči trak s črno svastiko. V kazenskem zakoniku je prepovedano javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ampak s tem so praviloma mišljeni verbalni delikti, pojasnjuje profesor dr. Ljubo Bavcon.

Verjetno bo drugače, če bo državni zbor sprejel novelo zakona o grbu, zastavi in himni, ki jo je predlagala SDS. Himna naj bi postala celotna Zdravljica oziroma naj bi se poleg sedme vedno izvajala še druga kitica, v kateri so cerkvi tako ljube besede o Bogu, drug predlog pa prepoveduje »javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov, še posebej pa fašizma, nacizma oziroma nacionalsocializma in komunizma, ter javno uporabo njihovih simbolov in javno poveličevanje njihovih predstavnikov«. Zagrožena globa za ta prekršek je 1500 do 3500 evrov.

Slovenska politična desnica je tista, ki zmanjšuje pomen pojava neonacizma v slovenski družbi, hkrati pa bi sankcionirala uporabo simbolov nacizma in simbolov komunizma, partizanstva, upora. To ni protislovje. »V ozadju je skrita igra,« pravi Spomenka Hribar, »enačijo revolucijo in partizanstvo, z obsojanjem partizanstva pa želijo upravičiti kolaboracijo«

V predlogu SDS gre predvsem za nadaljevanje njenega boja proti »komunizmu«. Znašli bi se v položaju, ko bi bil vsak, ki nosi rdečo zvezdo, kaznovan enako kot nekdo, ki nosi nacistično uniformo. Nošenje vse bolj priljubljenih domobranskih simbolov pa bi postalo legitimno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.