Max Modic

 |  Družba

Kmetavzarska elita z Wall Streeta

V groteskne ženske kostume preoblečen podmladek finačne elite z Wall Streeta.

V groteskne ženske kostume preoblečen podmladek finačne elite z Wall Streeta.
© nymag.com

Se spomnite treh podkupljivih, izkoriščevalskih, zahrbtnih, ritolizniških, v drage smokinge oblečenih prašičev iz stripa Alan Ford, ki predstavljajo troedino finančno-svetniško-župansko vodstvo New Yorka, s katerim skupina TNT pogosto sklepa posle, saj jih je zaradi dolgega spiska njihovih javnih vrlin ter zasebnih grehov zelo enostavno izsiljevati? Da ta satirična prispodoba odstotka finančne elite tudi po več desetletjih drži vodo, dokazuje ameriški novinar Kevin Roose, avtor knjige Young Money (Mlade finance), ki se mu je pod krinko uspelo infiltrirati na eno od internih zabav 'tajnega društva' Kapa Beta Fi, združenja velikih živin z Wall Streeta, ki jih poleg obscenega bogastva družita samo še popolna ignoranca in masovne zaloge slabega okusa.

In kaj je novinar Roose videl na 'ekskluzivnem' druženju z denarjem prepojene tajkunsko neoliberalne sodrge, ki se kratkočasi s povečevanjem mizerije 99 odstotkov svetovnega prebivalstva, poveličevanjem patološkega pohlepa, slaboumnimi dovtipi, seksističnimi šalami (Vprašanje: »Kakšna je razlika med Hillary Clinton in somom?« Odgovor: »Prva ima brke in smrdi, drugo je riba.«), pljuvanjem po liberalcih in demokratih ter britjem norcev iz ameriške homoseksualne manjšine? Videl je bolno razmetavanje denarja, žrtje in pitje do nezavesti (v skladu z njihovim motom: »Dum vivamus edimus et biberimus« oziroma: »Dokler smo živi, jejmo in pijmo!«) ter preoblačenje finančnega podmladka, novopečenih aspirantov in povzpetnežev, ki ob vznožju družbene lestvice Wall Streeta tudi po dvajset ur dnevno garajo na koncu prehranjevalne verige, v groteskne ženske kostume.

Roosova knjiga Young Money, šokanten vpogled v primitivni vsakdanjik in svetovne nazore degenerirane populacije, ki predstavlja tisti odstotek utelešenja turbokapitalistične religije, bi bila nedvomno smešna, če ne bi bila tako žalostna in tako resnična. Edina tolažba, ki trenutno med prebiranjem omenjene knjige ostane 99 odstotkom populacije je, da si tudi z vsem denarjem na svetu ne moreš kupiti dobrega okusa in čustvene inteligence...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.