Klemen Košak

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Politika

Po želji cerkve

Oče bo imel več dopusta za otroka, a ne na račun mame

Minuli teden je evropska komisija Sloveniji izrekla opomin, ker v zakonodajo še ni prenesla določila iz direktive o starševskem dopustu, po katerem mora biti mesec dopusta neprenosljiv med partnerjema. S tem želi EU moške spodbuditi k dejavnejšemu očetovstvu in zmanjšati neenakost med spoloma. Države članice bi morale direktivo implementirati do marca lani in Slovenija je edina, ki je še ni.

Ministrica Anja Kopač Mrak je to poskušala narediti že lani poleti. Predlagala je, da se starševski dopust, ki se imenuje dopust za nego in varstvo otroka ter obsega 260 dni, razpolovi, tako da bi ga polovico lahko izrabil vsak izmed staršev, vsak od njiju pa bi lahko na drugega prenesel sto svojih dni. Če bi se torej za starševski dopust odločil samo eden od staršev, bi bilo tega dopusta največ 230 dni.

Predlogu so ostro nasprotovali cerkev in njeni politični in civilnodružbeni sateliti. »Oče ne more nadomestiti matere,« je v cerkvenem tedniku Družina pojasnil Karlo Smodiš. Med nasprotniki predloga so bili tudi predstavniki gospodarstva, ki so svarili, da bi večja odsotnost očetov z delovnega mesta povzročala težave podjetjem z malo zaposlenimi. Odzivi so pokazali, kako zakoreninjen je v Sloveniji tradicionalni pogled na vloge spolov, ministrica pa se je odločila, da se s tem ne bo spoprijela. Predlog je umaknila, a ker grozi tožba EU, je pripravila novega, ki je že v obravnavi v državnem zboru in bi lahko bil sprejet marca.

V predlagani zakonodaji za pravice mater ni sprememb. Še vedno bodo imele 105 dni materinskega (zdaj porodniškega) dopusta in vseh 260 dni starševskega dopusta. Da bo imel oče 30 dni dopusta in bo EU zadovoljna, želi vlada podvojiti očetov-

ski dopust. Ta zdaj znaša 15 dni in oče ga izrabi takoj po otrokovem rojstvu. Po novem bi očetje dobili še dodatnih 15 dni, ki bi jih lahko izrabili šele, ko bi materi potekel starševski dopust. S tem želi ministrstvo doseči, da bi bili očetje dva tedna sami z otrokom, saj ugotavlja, da zdaj, ko so na očetovskem dopustu in je hkrati doma tudi mama, za otroka praviloma skrbi ona. Vprašanje je sicer, koliko očetov bo vzelo očetovski dopust, potem ko bo šla mama že v službo, otrok pa bi se že lahko vpisal v vrtec.

Novi predlog hkrati pomeni tudi več milijonov evrov novih stroškov za državo. Zato se bo dodatnih 15 dni očetovskega dopusta začelo uvajati postopoma, potem ko bi država dosegla 2,5-odstotno gospodarsko rast.

A ministrstvo se bo lahko pohvalilo, da je zadovoljilo EU in cerkev. Ženska pa ostaja najprej mati in šele nato enakopravna članica družbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.