Igor Mekina

 |  Družba

NSA in lažni Facebook

NSA uporablja vrsto tehnik in 'Črni fond', s katerimi si želi prilastiti svetovni splet

Čeprav NSA lahko, če to želi, še vedno vdre v vsak računalnik in si ga 'prilasti', bi to po Snowdenovi oceni naredila veliko težje, če bi ljudje pričeli uporabljati šifriranje nekoliko bolj pogosto.

Čeprav NSA lahko, če to želi, še vedno vdre v vsak računalnik in si ga 'prilasti', bi to po Snowdenovi oceni naredila veliko težje, če bi ljudje pričeli uporabljati šifriranje nekoliko bolj pogosto.
© Arhiv Mladine

Novinar Glenn Greenwald, ki dela za The Intercept,  je svetu na podlagi dokumentov Edwarda Snowdna znova razkril nekaj najbolj skritih tehnik tajnih služb. Ta zadnja razkritja so pokazala, da so nevarnosti, ki jih predstavlja delovanje tajnih služb še veliko večje, kot smo lahko predvidevali.

Greenwald razkriva, da se je ameriška obveščevalna agencija NSA v nekaterih primerih pretvarjala in maskirala svoje spletne strani v ponaredke Facebookovih strežnikov, tako da je uporabila družbena omrežja kot sredstvo za 'infekcijo' računov uporabnikov z vohunskimi programi, ki so bili prirejeni za to, da so lahko tajno uporabljali mikrofone in kamere računalnikov ter snemali in slikali njihove uporabnike ter lastnike. Okužene računalnike so nato uporabili še v napadih na nekatere druge internetne strani. NSA je sposobna tudi tajno spremeniti sporočila, poslana med dvema osebama, ne da bi ti dve osebi sploh vedeli, da je nekdo spremenil prestreženo sporočilo. Greenwald je javnost tudi opozoril na to, kako NSA uporablja nezaželeno pošto za inficiranje računalnikov. Edward Snowden je prav zato med pogovorom za televizijo SXSW gledalce pozval, da v čim večji meri uporabljajo enkripcijo pri komunikaciji.

Čeprav NSA lahko, če to želi, še vedno vdre v vsak računalnik in si ga 'prilasti', bi to po Snowdenovi oceni naredila veliko težje, če bi ljudje pričeli uporabljati šifriranje nekoliko bolj pogosto. Tega pa se menda zaveda tudi NSA, zato se tudi tako zelo trudi, da bi čim prej inficirala čim več računalnikov in dosegla »razkrivanje na industrijski ravni«. Vse to se večinoma dogaja ob pomoči 'vsadkov' oziroma zlonamernih programov. To delo po novem ne opravljajo več ljudje, temveč programi, ki skrbijo za zlonamerne programe, med njimi pa predvsem avtomatski sistem s kodnim imenom TURBINE, ki nadzoruje in razširja na milijone takšnih manjših zlonamernih programov. Ob tem ima NSA tudi tajni 'Črni fond' v katerem je program TURBINE za leto 2013 zapisan kot del širše iniciative pod naslovom 'Lastništvo spleta', za katerega so lani porabili 67, 6 milijonov davkoplačevalskih dolarjev. V okviru te pobude so razvili program UNITEDRAKE, ki omogoča NSA popoln nadzor nad napadenim računalnikom ter program CAPTIVATEDAUDIENCE, ki prevzame nadzor nad mikrofonom. Za spletno kamero je zadolžen program GUMFISH, program FOGGYBOTTOM pa snema spletno zgodovino in zbira informacije o spletnih mestih ter šifrah uporabnikov. Program GROK si zapomni vse, kar uporabniki tipkajo po tipkovnicah, SALVAGERABBIT pa črpa podatke iz vseh diskov, priklopljenih na računalnik. Program QUANTUMSKY (v uporabi od leta 2004), tarčam preprečuje obisk določenih spletnih strani, program QUANTUMCOPPER, ki je bil prvič preizkušen leta 2008, pa je zadolžen za uničevanje podatkov, ki se shranjujejo na računalnike.

Program QUANTUMHAND se pretvarja, da je stran Facebooka, nato pa omogoči NSA, da iz inficiranega računalnika posrka vse podatke. Po Snowdnovih podatkih s temi programi ne iščejo samo teroristov, pač pa tudi ekstremiste, ki bi lahko ogrožali nacionalno varnost, kar je seveda zelo ohlapna definicija morebitnih tarč. Spletni požarni zidovi za NSA očitno ne predstavljajo nobenega problema. »Če lahko tarčo pripravimo do tega, da obišče našo spletno stran z enim od brskalnikov, potem si jo lahko skoraj zagotovo prilastimo. Edina omejitev je kako,« piše eden od državnih 'hekerjev' v razkritem dokumentu ameriške krovne obveščevalne agencije NSA. Kot razkriva ta dokument, se zlonamerni program aktivira v osmih sekundah po odpiranju nezaželjene pošte.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.