Klemen Košak

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Družba

»Urejevalci« odškodnin

Izbrisani morajo biti previdni pri tem, kako bodo uveljavljali odškodnine

Pokličite, pa bo odškodnina vaša

Pokličite, pa bo odškodnina vaša
© Arhiv Mladine

»Ste tudi vi oškodovani s strani Republike Slovenije zaradi izbrisa? Želite odškodnino?« sprašuje podjetje PDA, ki se predstavlja z blagovno znamko Poškodba. Tiste, ki na vprašanji odgovorijo pritrdilno, napoti na brezplačno telefonsko številko.

Do podjetja PDA, ki ne pojasnjuje, koliko bo njegovo zastopanje stalo, je treba biti zadržan. Informacijska pooblaščenka ga je že kaznovala, ker je zlorabilo osebne podatke bolnikov, da jim je ponujalo pomoč pri pridobivanju odškodnin po poškodbah, je lani poročal Dnevnik. Lastnik podjetja PDA je Smiljan Hostnik, ki naj bi bil tudi osumljen, da je ponujal posojila z oderuškimi obrestmi. Urejanje odškodnin izbrisanim poleg tega ponuja še podjetje PNA, ki je znano po blagovni znamki Poravnava in nima podobno spornega ozadja. Direktor podjetja PNA Ivan Gabrič trdi, da PDA v vsem posnema njegovo podjetje. »S ponaredki se ne obremenjujemo, bi pa strankam odsvetoval sodelovanje s takšnim podjetjem«.

Vendar predstavniki društev izbrisanih svetujejo previdnost tudi glede Gabričeve družbe. Osemnajstega junija bo znano, kako bodo izbrisani uveljavljali odškodnino, že zdaj pa je jasno, da bo prvi korak, torej pridobitev administrativno določene odškodnine, preprost. »Odškodnine bodo obračunale in izplačevale upravne enote na podlagi uradnih podatkov o številu mesecev izbrisa, na zahtevo stranke bodo uradniki izpolnili obrazce,« pojasnjuje Neža Kogovšek Šalamon.

Že zato, ker je administrativno določenih 50 evrov za vsak mesec izbrisa nizek znesek, je jasno, da je marsikdo prepričan, da je upravičen do višje odškodnine. Če je tako, bo moral višji znesek zahtevati pred sodiščem. Organizacije, ki že dolgo pomagajo izbrisanim, imajo svoje predloge glede pravnih zastopnikov.

Seveda pa je treba biti previden pri vsakem, ki se oglašuje kot urejevalec odškodnin. PNA bo, če mu bo uspelo, vzel provizijo, ki znaša deset odstotkov odškodnine ter davek na dodano vrednost. »Če je postopek neuspešen in vam odškodnine ne zagotovimo, vas to ne stane nič (stroške v primeru neuspeha v celoti krijemo mi),« piše na spletni strani.

S tem želi PNA povedati, da stranki, če ji odškodnine ne bo uspelo dobiti, ne bo treba kriti stroškov odvetnikov. Zato je lahko trditev »neuspešen postopek vas ne stane nič« zavajajoča. Stranka, ki ji ne bo uspelo, bo morala nositi sodne stroške in stroške zastopnika nasprotne strani. Samo ena možnost je, da se temu izogne: če jo sodišče oprosti plačila sodnih taks in odvetniki zmagovalne stranke ne želijo povračila stroškov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.