Klemen Košak

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika

Skozi Janšev objektiv

Na Planetu TV dokumentarni film neznanega avtorja o neuspeli tranziciji

Na programu televizije Planet TV je za nedeljo ob pol devetih zvečer napovedan dokumentarni film Maska demokracije. Film si je za izhodišče postavil vprašanje, ki si ga v različnih oblikah pogosto postavlja predsednik SDS Janez Janša: »Ali je mlademu slovenskemu narodu resnično uspelo preiti iz enopartijskega komunističnega sistema v večstrankarsko demokracijo ali videz vara?« Tudi odgovor bo iskal na način, značilen za Janšo. »Tri zgodbe procesov zoper Janeza Janšo, ki so prepleteni z dvomljivimi obtožbami, so objektiv, skozi katerega lahko gledamo na moderno zgodovino Slovenije in borbo med tistimi, ki se oklepajo starega jugoslovanskega sistema, in tistimi, ki si želijo vzpostaviti slovenski, proevropski jutri,« piše v napovedniku.

Tam piše tudi, da je film del mednarodnega projekta z istim imenom, ki želi s serijo dokumentarcev, pri katerih sodelujejo ustvarjalci iz ZDA, Ukrajine, Slovenije in drugih držav EU, opozoriti na problem neuspele tranzicije v postkomunističnih državah.

Tiskovna predstavnica televizije Planet TV Urša Čadež Kastelic trdi, da so film izbrali, ker »vedno iščemo zanimive vsebine za umestitev v program« in ker jih »vedno zanimajo aktualne in ekskluzivne vsebine«. Kdo so režiser, scenarist in producent filma, ne ve oziroma ne želi povedati. Tega ne želi razkriti niti Mihael Hočevar, direktor podjetja Nova obzorja, ki je televiziji Planet TV prodalo pravice za predvajanje filma Maske demokracije.

Nova obzorja izdajajo tednik Demokracija, ki širi Janšev pogled na Slovenijo, ter knjige z isto značilnostjo. Nazadnje je to podjetje založilo »Zbornik političnih, pravosodnih in upravnih obračunavanj z Janezom Janšo«, ki prav tako nima znanega avtorja. Podjetje je v lasti Dušana S. Lajovica, ki je leta 2003 objavil sporni seznam udba.net, stranke SDS in Dejana Kaloha, svetovalca poslanske skupine SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.