Klemen Košak

 |  Mladina 19  |  Politika

Visokošolski tajkuni?

Predlagani zakon o visokem šolstvu bi lahko pomeni tudi, da bo vzgojiteljic precej manj

Bo poklic vzgojiteljice manj dostopen?

Bo poklic vzgojiteljice manj dostopen?
© Miran Kambič

V slovenskem visokem šolstvu imamo danes brezplačni redni in plačljivi izredni študij, ki je bil zamišljen kot študij ob delu, saj je obveznosti manj, predavanja pa so v petek popoldne in v soboto. Vendar se na izredni študij vpisujejo tudi mladi, ki ne delajo, zato je ta postal samo študij za tiste, ki si lahko privoščijo plačilo šolnine. Predlog novega zakona o visokem šolstvu prinaša drugačno ureditev: polni in delni študij, ki bi bila oba bodisi brezplačna bodisi plačljiva. Ko se ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu očita, da s tem legitimira to, v kar se je izredni študij izrodil, in tako spodbuja uvedbo šolnine, odgovarja, da je ravno nasprotno, saj njegov predlog prvič prinaša omejitev deleža plačljivega študija. Ta omejitev je pri 30 odstotkih, večina študijskih programov pa ima danes zgolj nekaj odstotkov izrednih študentov, zato bi imele fakultete veliko prostora za povečevanje števila plačljivih študijskih mest. Na to Pikalo odgovarja, da obstajajo študijski programi, ki imajo 300 odstotkov izrednega študija. »Visokošolskim tajkunom, ki izkoriščajo študente, bomo pristrigli peruti,« trdi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.