Martin Gramc

 |  Svet

Wiki razkriva ozadje TISA

© Arhiv Mladine

Spletna stran Wikileaks je objavila podatke tajnih pogajanj o mednarodnem sporazumu TISA. Več >>

Sporazum TISA (Trade in Services Agreement) se nanaša na storitve, predvsem liberalizacijo in krepitev konkurence na tem področju in vključuje še zdravstvo, informacijske tehnologije, finance in izobraževanje. Izvzeta niso niti nekatera občutljiva področja, kot so pitna voda, komunala in oskrba s pitno vodo. Sporazum bo zajel okoli 68 odstotkov celotnega mednarodnega trgovanja s storitvami in 50 držav.

Kot je v preteklih tednih poročal Franfurt Allgemeine Zeitung, pogovori potekajo med Evropsko komisijo in še 20 državami, med katerimi so ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Turčija, Švica, Čile, Kolumbija in Hongkong. Tokratni že šesti krog pogajanj je potekal v prostorih avstralskega predstavništva Združenih narodov v Ženevi.

Sporazum vsebuje več spornih področij, in sicer želijo ZDA vključiti člen, po katerem bi država podpisnice finančnim koncernom, v državi v kateri delujejo, omogočile svobodno prenašanje informacij o strankah. Te informacije bi lahko bile na voljo tudi tajnim službam v ZDA. Podpisnice TISE bi morale tujim bankam omogočiti prost dostop do svojega trga, tudi z nakupom domačih ponudnikov. Dostop do trga država ne bi smela ovirati niti v času finančne krize ali primeru zaščite varčevalcev. Med najbolj kontroverznimi pogoji je ta, da pet let po podpisu sporazuma njegova vsebina ostane tajna.

Kot piše Global Research, skušajo predlagatelji TISE še bolj deregulirati globalne finančne trge, in to kljub vidnim neuspehom med letoma 2007 in 2008. Osnutek sporazuma, ki se nanaša na finančne storitve, bi omočil predvsem širitev multinacionalk s sedeži v New Yorku, Londonu, Parizu in Frankfurtu in bi v drugih državah onemogočal regulacijo financ.

Čeprav pogajanja potekajo izven okvirjev Splošnega sporazuma o carinah in trgovini (GATT)  in Svetovne trgovinske organizacije (WTO), je sporazum napisan tako, da je skladen z določbami v GATT-u in bo v prihodnosti dovoljeval pritisk na preostale člane WTO, da se mu pridružijo.

Generalna sekretarka Mednarodnega združenja za javne storitve Rosa Pavanelli je pozvala vse člane naj naslovijo vlade, da se umaknejo iz pogajanj o Tisi in da aktivirajo delavce in skupnosti, da se uprejo sporazumu in napadu na javni interes.

»S tem sporazumom bo spodkopana pravica ljudi do dosegljivega dostopa ključnih javnih storitev, kot so zdravje, voda, komunala, energija, socialne storitve, pokojnine, in omogočeno bo izkoriščanje skupnih dobrin in naravnih virov,« je še dodala Pavanelli.

Wikileaks je izpostavil, da med pogajalkami ni držav skupine BRIK (Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska), ki so hitro rastoča gospodarstva, čeprav je Kitajska zaprosila za priključitev.

Evropska komisija (EK) se je odzvala na objavo v medijih, rekoč, da TISA ne bo ogrozila varstva podatkov ali finančnega trga, kot ga ureja evropski režim. Po navedbah EK bodo tako še naprej možni nujni ukrepi v primeru finančne krize.

V poročilu Wikileaksa je bila med pogajalkami izrecno navedena tudi Slovenija, na kar so se na ministrstvu za gospodarstvo odzvali, da gre za ambiciozen projekt. Ob tem so dodali, da bo imela vsaka država možnost sama določiti, katere sektorje bo odprla in v kakšni meri, poroča Delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.