Igor Mekina

 |  Svet

Ukrajina: visoka cena napredovanja

Ob sedanji ravni izgub bo Ukrajina v letu dni izgubila več kot 1560 vojakov – več kot Rusija v drugem, najbolj krvavem letu vojne v Čečeniji. Več>>

Ameriško obrambno ministrstvo se je odločilo, da v Ukrajino pošlje novo pošiljko vojaške pomoči, hkrati pa se na rusko-ukrajinski meji znova kopičijo ruske enote, ki jih sicer ni toliko kot spomladi letos, vendar je tudi okoli 15.000 najboljših enot ruske vojske dovolj za izvedbo invazije oziroma »mirovne operacija« na vzhodu Ukrajine. Pomoč ZDA ukrajinski vladi tokrat vključuje oklepna vozila pehote, daljnoglede in opremo za nočno opazovanje, manjše patruljne čolne in vojaško urjenje, vse v skupni vrednosti okoli 8 milijonov dolarjev, okoli 19 milijonov dolarjev pa naj bi bilo namenjenih tudi za »urjenje Nacionalne garde«. Vojaški svetovalci naj bi v Ukrajino prišli iz Evrope in iz vrst kalifornijske nacionalne garde. Carl Levin, predsednik senatnega odbora za obrambo je dejal, da gre za »defenzivno in ne provokativno orožje«.

Ukrajinska vojska je v zadnjem mesecu sicer precej hitro napredovala in prepolovila območje ki ga nadzorujejo uporniki na vzhodu Ukrajine. Vendar nič ne kaže na predajo ruskih upornikov.  Iz območja ki so ga zasedle ukrajinske sile na vzhodu Ukrajine prihajajo poročila o »partizanskih« napadih na kolone ukrajinske vojske, večji del sil upornikov pa se je umaknil na obrobja večjih mest, predvsem Donecka in Luganska, kjer se ukrajinska vojska sooča z neprijetno izbiro – sprejeti ulično borbo, za katero skorajda nobena vojska ni pripravljena, ali pa napadati z orožji velikega kalibra, ki povzročajo veliko število civilnih žrtev. Napadi iz s civilisti naseljenih območij in napadi na takšna območja bi po oceni UNHCR lahko predstavljali kršitev vojnega prava. Po drugi strani so ruske sile ob ukrajinski meji, kot poroča Daily Beast komaj 2 kilometra od same meje in se v kolonah pomikajo proti zahodu. Tudi drugi ameriški viri opozarjajo, da ima Rusija na drugi strani meje res manjšo število vojakov, vendar naj bi bilo teh do 15 000 vojakov najbolj izurjenih in z najboljšim orožjem, kar ga Rusija premore, predvsem pa so te enote tudi povsem samostojne in lahko izvajajo različne operacije zelo hitro in učinkovito. 

Nekateri ukrajinski viri poročajo, da so ruska oklepna vozila že večkrat prečkala mejo, čeprav Rusija »uradno« še ni izvedla invazije. Rusija je istočasno že od 15. avgusta (in nato še za sredi oktobra) napovedala vaje in mobilizacijo rezervistov, kar naj bi sicer bilo napovedano že v vojaških načrtih iz novembra lanskega leta, vendar kljub temu povzroča zaskrbljenost, saj se takšne vaje, kot kažejo številni primeri iz zgodovine, včasih zelo hitro sprevržejo v zelo realne vojaške operacije. Ruski vojaški helikopterji so ob tem v področju Rostova v petek izvajali vaje bojnega streljanja, mediji pa poročajo o obstreljevanju s topništvom, raketami in minometi, do katerega že prihaja tako s strani Ukrajine kot tudi Rusije. V vsaj dveh primerih so bile kolone ukrajinske vojske uničene s pomočjo večcevnih sistemov »Grad«, ob ruski meji pa naj bi se vkopavalo 17 takšnih baterij in to prav v bližini kraja padca malezijskega civilnega letala ter mest Torez in Šaktorsk. Gre za področje, ki je zelo pomembno za povezavo vzhoda Ukrajine z Rusijo. Vse več analitikov se tudi strinja z oceno, da Rusija vse do tega trenutka ni sprožila svoje »mirovne operacije« v Ukrajini ne samo zato, ker bi se s tem izpostavila visoki ceni sankcij in izolacije, pač pa tudi zato, ker lahko svoje strateške cilje – federalizacijo Ukrajine in poseben status za Ruse in ruska območja Ukrajine, ki bi onemogočil prihod sil zveze NATO na to območje – lahko doseže tudi drugače, posredno, s podporo upornikom. Po drugi strani pa tudi ZDA očitno še vedno igrajo na karto »vse ali nič« in poskušajo zagotoviti vojaško zmago »prozahodne« vlade v Kijevu, ki je bila vzpostavljena v nasprotju z voljo večine prebivalcev ukrajinskega vzhoda in bi zagotovila prevlado zahodnega dela nad vzhodnim v centralistično organizirani državi, kjer po sedanji ustavi celo guvernerje pokrajin določajo kar v Kijevu. 

Tragična plat vojne v Ukrajini je natančno in objektivno opisana predvsem v poročilu  Visokega komisariata OZN za begunce v Ukrajini, ki prikazuje številne kršitve mednarodnega prava med spopadi. Poročilo, na primer, večkrat zelo ostro kritizira uporabo sistemov večcevnih metalcev raket »Grad« zoper tarče v naseljenih naseljih, ki povzročajo veliko civilnih žrtev zaradi svoje nenatančnosti in nediskriminatornega ognja. Poročilo opozarja na namerno uničevanje vodnih virov, električnih central in drugih za civilno prebivalstvo pomembnih instalacij. Na to, da je ob skoraj 300 civilistih malezijskega letala zaradi nezakonite uporabe vojaške sile umrlo tudi okoli 800 civilistov v vzhodni Ukrajini, ob preko 86.000 notranje razseljenih in 210.000 v tujino prebeglih prebivalcev  – predvsem zaradi napadov ukrajinske vojske – zahodni mediji ob kritikah usmerjenih zoper Rusijo pogosto pozabljajo. Poročilo OZN tudi opozarja, da ukrajinska vojska ob svojih akcijah »ni bila dovolj obzirna, da bi preprečila smrti in rane med civilisti«. V poročilu OZN je tudi zanimiv podatek, da je bilo med protesti na »Majdanu« februarja letos ob 103 demonstrantih ubitih tudi 20 policistov – kar vsekakor ne bi bilo mogoče, če bi bili demonstranti res tako »miroljubni«, kot so jih opisovali zlasti ameriški in evropski politiki. Poročilo OZN tudi ocenjuje, da so nekateri »osumljenci« v tem zločinu verjetno »vpleteni tudi v varnostno operacijo na vzhodu« Ukrajine, glede na »nepripravljenost izvedbe temeljite preiskave v kritičnem času.« Te besede potrjujejo, da se ob enotah ukrajinske vojske zoper separatiste res borijo tudi člani najbolj desnih nacionalističnih ukrajinskih organizacij, kar seveda samo še priliva olje na ogenj državljanske vojne, ki se je začela s prevratom, ki so ga v veliki meri podprli prav ameriški strategi.

Iz zahoda Ukrajine prihajajo tudi poročila o uporih mater vojaških obveznikov zaradi mobilizacije, mobiliziranci pa se pritožujejo tudi nad tem, da so brez primerne opreme, brez hrane in streliva in da so dejansko oni tisti, ki so obkoljeni - ne pa uporniki. Res je, da ukrajinska vojska napreduje, toda ob sedanji stopnji napredka bo v letu dni, kot poroča Foreign Policy, po oceni Simona Saradzjana, ruskega strokovnjaka na Harvardskem Belfer centru izgubila več kot 1560 vojakov – več kot Rusija v drugem, najbolj krvavem letu vojne v Čečeniji. Čeprav je ukrajinska vojska v zadnjem mesecu dni dobro napredovala, bodo boji v mestih vso prednost ukrajinske vojske kmalu izničili. Da o civilnih žrtvah, ki jih evropski in ameriški mediji večinoma spregledujejo sploh ne govorimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.