Nehajte se sprenevedati! – Odprto pismo Mateju Toninu, vodji poslanske skupine Nove Slovenije

© Borut Krajnc

Rerum Novarum (v prevodu: Nove stvari) je papeška okrožnica (enciklika), ki jo je objavil papež Leon XIII. 15. maja 1891. Okrožnica, ki je bila napisana v obliki odprtega pisma vsem škofom, je papež izpostavil položaj delavskega razreda.

Izhodišče okrožnice Rerum novarum je »nenasiten pohlep«, ki je v družbi povzročil razslojevanje v »maloštevilne mogočneže in bogataše«, na drugi strani pa »vsilil suženjski jarem brezštevilni množici delavcev brez kakršnegakoli imetja«. Več>>

24. novembra 2013 je Vatikan objavil dokument  »Apostolic exhortation; Evangeli Gaudium of the holy father Francis to the bishops, clergy, consectared persons and the lay faithful on the proclamation of the gospel in today's world«. Torej, uradni dokument papeža Frančiška. V katerem boste v točki 54 našli naslednji zapis: Nekateri še vedno verjamejo v »trickle down« teorijo, ki predpostavlja da bo ekonomska rast, opogumljena s prostim trgom, neizogibno povzročila večjo pravičnost in vključenost v svetu. To mnenje, ki nikoli ni bilo potrjeno z dejstvi, izraža kruto in naivno zaupanje v božanskost ekonomske moči in delovanje ekonomskega sistema.

56. točki istega dokumenta pa papež Frančišek zapiše, da žeja za močjo in lastnino ne pozna meja. V tem sistemu, ki se nagiba k temu, da bo požrl vse, kar stoji na poti povečanega dobička, kar je krhko, kot je okolje, je brez obrambe pred tržnimi interesi, je to postalo edino pravilo.

No, v nekaj tednov starem programu vaše politične stranke, katere podnapis je »krščanski demokrati«, pa zapišete naslednje: »obravnavanje podjetnikov in dobička kot zločincev je nedostojno v družbi, ki naj bi temeljila na vrednotah demokracije.«

Sprašujem vas, ali se je papež Frančišek po vašem torej izrazil nedostojno oziroma nedemokratično, ko je zapisal zgornje besede? Ali se je izrazil nedostojno in nedemokratično, ko je v javnosti takoj zatem povedal, da je kapitalizem »nova tiranija«?

Spoštovani Matej Tonin, sprašujem vas, ali je po vašem torej krščansko stalno zniževati davke in regulacije trga dela, ki jo oglašujete v vašem programu za zaveso »krščanske demokracije« - četudi je to del »trickle down« ekonomije, v katere učinke papež Frančišek močno dvomi? Ali je krščansko uvesti socialno kapico, ki je popolno nasprotje solidarnosti, ki je temelj socialne države? In ki jo (besedo solidarnost, ne socialno kapico, da smo jasni) papež Frančišek 19-krat omenja v zgornjem dokumentu? Medtem pa vi v današnji izjavi na novinarski konferenci vaše politične stranke zagovarjate socialno kapico, s tem da želite obdržati »najbolj produktivne v državi«? Kaj želite s tem povedati? Da so delavci, ki niso »tehnološka inteligenca«, pogrešljiva delovna sila? Ki bi jo po vaših  načelih »krščanske demokracije« odpuščali brez razloga in  brez odpovednega razloga, torej brez sodnega varstva v primeru nezakonite odpovedi zaposlitve? In če že govorite, da znesek 140 milijonov evrov, kolikor najbogatejši letno vplačajo dohodnino v Sloveniji ni »nobena ogromna količina denarja«, zakaj potemtakem ne dvignete davčno obremenitev najbogatejših.

Seveda veste, da vaš program ni nikakršen program socialno tržnega gospodarstva. Kateri temelji na solidarnosti bogatih z revnimi in ne obratno. Zato bi bilo edino prav, da to tudi javno priznate, in ne zlorabljate tega pojma za deregulirano promocijo podjetniške svobode, kjer je »obremenjevanje podjetniške iniciative z administracijo, birokracijo in inšpektorskimi nadzori« že skorajda zločin proti ekonomski svobodi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.