Igor Mekina

 |  Svet

Nezanimive slabe novice

Ameriških medijev pogovori z ukrajinskimi vojaki, ki so prestopili rusko mejo, sploh ne zanimajo

Ukrajinski vojaki, ki so v bojih proti upornikom na vzhodu Ukrajine ostali brez hrane, vode in streliva in so se potem, ko je poveljstvo prenehalo komunicirati z njimi, odločili, da odložijo orožje in zaprosijo za vstop v Rusijo, očitno niti najmanj ne zanimajo ameriških medijev. VEČ>>

Večina ameriških novinarjev sicer pogosto poroča o napredovanju ukrajinske vojske, ki proti Donecku in Lugansku prodira z vzhoda, usoda najbolj elitnih enot ukrajinske vojske, ki so bile poslane v pas ozemlja med uporniki in Rusijo na vzhodu, kjer so doživeli hud poraz, pa ameriškim medijem sploh ni mar. Ameriški novinarji ne samo da sami ne poročajo iz tega območja, zavrnili so celo možnost srečanja z ukrajinskimi vojaki, ki ga je za novinarje neposredno po vstopu teh vojakov v Rusijo organiziralo rusko zunanje ministrstvo.

Vse skupaj je še toliko bolj nenavadno, ker gre za medije, ki imajo dolgo tradicijo poročanja s strani ameriške vojske, kjer so bili ameriškim enotam prostovoljno pripojeni v številnih operacijah po svetu in so tudi pristali na precejšnje omejitve pri svobodi poročanja, samo da bi lahko iz prve roke spremljali spopade. V tem primeru pa so srečanje z vojaki zavrnili, čeprav njihova svoboda obveščanja ni bila v ničemer omejena.

Potem ko je večina od 438 vojakov v Rusiji zaprosila za azil, 180 pa se jih je odločilo za vrnitev v Ukrajino, se je rusko zunanje ministrstvo odločilo za organizacijo srečanja novinarjev s temi vojaki. »Ker vemo, kako pomembno je za novinarje, še posebej tuje, da se pogovorijo z ukrajinskimi vojaki in da iz prve roke izvejo o resničnih vojnih spopadih, o motivaciji ukrajinskih vojakov in pravih razlogih za njihovo odločitev, da zaprosijo za azil, smo se odločili, da skupino novinarjev povabimo v regijo Rostov,« je za ITAR-TASS povedala Marija Zaharova. Glede na to, da naj bi v ponedeljek v Rostov odletelo tudi letalo ruskega ministrstva za obrambo, so takoj pričeli klicati tuje dopisnike, akreditirane v Rusiji, ter jim sporočili vse podatke o možnem srečanju na rusko-ukrajinski meji.

Kmalu so zbrali okoli 40 tujih dopisnikov, ki so se odločili za to možnost. Vendar pa se za to pot ni odločil nihče od ameriških medijev razen Bloomberga. »Priložnost, da se srečajo z ukrajinskimi vojaki, ki so vstopili na ozemlje Rusije, so zavrnili CNN, The New York Times, The Washington Post in The Christian Science Monitor. Sprašujemo se, na podlagi česa ti novinarji utemeljujejo svoje članke, če zavračajo pogovore z viri iz prve roke? Najbolj zabaven pri tem je bil zaplet z novinarjem Reutersa, ki je sprejel povabilo in se prijavil, odšel proti letališču, vendar si je nato premislil in ni odletel. Rusijo pogosto kritizirajo zaradi premalo stikov z zahodnimi mediji in to naj bi bil celo razlog neprisotnost Rusije v medijih. Toda dejstvo je, da se mi pogovarjamo, oni pa ali ne poslušajo, ali pa jim je prepovedano, da bi poslušali,« je dejala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve.

Ukrajinske vojake so sicer na ruski strani po njihovih lastnih besedah lepo sprejeli, to pa je bilo v precejšnjem nasprotju s preteklimi medijskimi poročili ukrajinskih medijev o ravnanju ruskih vojakov na meji. »Lahko smo se okopali, dobili smo nove obleke. Zelo smo jim hvaležni,« je dejal eden od prebeglih ukrajinskih vojakov na ruski televiziji LifeNews. Ruski viri sicer poročajo še o nekaterih drugih podrobnosti predaje ukrajinskih vojakov na vzhodu Ukrajine.  Poglaviten razlog za predajo naj bi bilo sicer dejstvo, da se po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva sedem (po poročilih upornikov pa pet) vojaških transportnih letal z pomočjo za ukrajinske vojake ni uspelo prebiti do vzhoda države, ker so bila ta letala zmeraj sestreljena. Ukrajinska vojska je tako ostala brez transportnih letal za dostavo materiala. Zaradi tega so vojaki na koncu ostali brez hrane, z zelo malo vode, v zadnjih dveh tednih pa so lahko odgovarjali zgolj s streli iz lahkega orožja, saj jim je streliva za težje orožje zmanjkalo. Ob tem so bili vsak dan po več ur pod ognjem upornikov in zato utrpeli velike izgube.

Ti ukrajinski vojaki se pravzaprav nahajajo v vse manjšem kotlu. Njihova naloga je bila, da obkolijo separatiste, vendar so se sami znašli v sendviču med rusko mejo in uporniki. Večinoma gre za pripadnike 24. in 79. padalske brigade ter 72. mehanizirane brigade ukrajinske vojske, ki je v bojih medtem že razpadla na posamezne dele in bila potisnjena iz smeri Izvarina in Svedlarska proti ruski meji. Posamezni deli te razbite brigade so nato večkrat prešli rusko-ukrajinsko mejo. Uporniki naj bi se s svojimi tanki večkrat približali ukrajinskim vojakom celo na samo 400 metrov, vendar ognja ni bilo, saj ukrajinskji vojaki niso imeli več streliva. Vojaki so na koncu ostali le z okvirjem ali dvema nabojev za puške. Ob odhodu v Rusijo jim je bilo ukazano, da morajo težko orožje pustiti nedotaknjeno, sicer bi jih uporniki znova napadli s sistemi Grad. Brigado sicer sestavlja od 3000 do 5000 vojakov, bataljon pa od 300 – 1000 vojakov.

Deli 79. in 24. brigade medtem še obstajajo in se upirajo med kraji Marinovka in Birukovo, južno od teh enot pa se nahajata bataljon Azov in Šakter, vendar je tudi v teh primerih po ocenah ruskih virov mogoče pričakovati, da bo do predaje ali razpada prvih dveh brigad ukrajinske vojske prišlo že v nekaj dnevih, kar pa naj ne bi veljalo za druga dva bataljona, popolnjena s prostovoljci. Vendar naj bi tudi ta dva bataljona streljala samo občasno in na ozemlju, ki ga formalno nadzorujeta, ne izvajata nobenih aktivnosti, pač pa očitno čakata na razplet situacije. Vse to pa seveda niso dobre novice, s katerimi ameriški mediji najraje postrežejo svoji in svetovni javnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.