Igor Mekina

 |  Družba

Samoupravljanje v elektronski vojni

Program NSA brez nadzora ljudi ugotavlja, kdo napada ZDA in proti domnevnim napadalcem avtomatsko sproža lastne računalniške napade

Žvižgač Edward Snowden je znova presenetil z nekaj zanimivimi podatki. Najbolj presenetljiva je vsekakor vest, da so ameriški strokovnjaki v NSA razvili poseben program MonsterMind, ki omogoča avtomatsko vodenje spletnih vojn. Program namreč lahko sam ugotovi, ali so njegovi zaščiteni strežniki napadeni ter proti domnevnim napadalcem, ki jih sam določi, sproži ustrezen protinapad popolnoma brez intervencije ljudi. Zgodbo je prvi objavil časnik Wired. VEČ>> 

Zadeva seveda odpira nekatera resna vprašanja. Snowdena je bilo že tedaj, ko je še delal za ameriško varnostno agencijo NSA, strah, da bi MonsterMind lahko privedel do napačnih protinapadov. »Te napade je namreč mogoče zamaskirati,« je dejal v intervjuju za Wired. »Lahko bi, na primer, imeli nekoga na Kitajskem, ki bi dajal videz, kakor da ti napadi prihajajo iz Rusije. In na koncu bi mi končali z napadom na neko rusko bolnišnico. In kaj bi se zgodilo potem?« se sprašuje Snowden.

MonsterMind povzroča tudi probleme glede zasebnosti, saj bi moral zato, da bi res deloval, imeti dostop do vseh komunikacij, ki prihajajo v ZDA. »Če pa analiziramo vse tokove prometa, to pomeni, da moramo tudi prestrezati vse tokove prometa. To pa pomeni kršitev četrtega amandmaja, zaseg zasebne komunikacije brez naloga, brez utemeljenega razloga ali celo brez podlage v sumu, da je bilo nekaj sploh narobe. In to za vse ljudi, ves čas,« opozarja Edward Snowden.

Tudi Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) opozarja, da je država »uporabila izjemne tajne ukrepe, da bi preprečila razpravo o smislu in legalnosti številnih njenih nadzornih programov,« trdi Alex Abdo, odvetnik zveze, in dodaja: »Če vlada resnično prestreza ves internetni promet, ki prihaja v ZDA, potem to sproža resna vprašanja o zaščiti državljanskih pravic.« Ameriška NSA za Wired ni želela komentirati Snowdnovih izjav, pač pa ga je pozvala, da »naj se vrne domov in sooči z obtožbami zoper sebe«.

Poleg te zgodbe pa Wired prinaša tudi zabavno zgodbo o tem, kako so strokovnjaki NSA leta 2012 v Siriji po nesreči onesposobili ves internetni promet, ko so na strežnike glavnega ponudnika internetnih storitev v Siriji želeli namestiti vohunski program, ki bi jim omogočil dostop do elektronske pošte in drugih elektronskih komunikacij v Siriji. Toda namesto tega so uničili usmerjevalnik v Siriji. NSA je bilo strah, da bodo v Siriji strokovnjaki ugotovili, kaj se je zgodilo, »toda očitno tega niso opazili«, ocenjuje Edward Snowden, ki so mu ruske oblasti pravkar še za tri leta podaljšale azil v tej državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.