Igor Mekina

 |  Svet

Škotska se kljub vsemu osamosvaja

Kljub zmagi nasprotnikov osamosvojitve na referendumu se je Škotska deloma že osamosvojila - najprej s svojo domeno na spletu

Tommy Sheridan, nekdanji poslanec in vodja škotske socialistične koalicije Solidarnost, pa medtem že poziva pristaše neodvisnosti, da podprejo pobudo o novem referendumu o neodvisnosti Škotske leta 2020.

Tommy Sheridan, nekdanji poslanec in vodja škotske socialistične koalicije Solidarnost, pa medtem že poziva pristaše neodvisnosti, da podprejo pobudo o novem referendumu o neodvisnosti Škotske leta 2020.
© Tea Wutte

Kljub temu, da se je večina prebivalcev Škotske z 55 odstotki glasov "za" in 45 odstotki glasov "proti" odločila, da ostane del Velike Britanije, se je Škotska vendarle osamosvojila - vsaj na internetu. Že dva dni je namreč aktivna tudi nacionalna škotska domena ".sco", zato bo odslej mogoče uradno registirati tudi spletne strani s škotsko domeno. Vendar to ni edini takšen primer - odslej je mogoče registirati tudi tudi domene z oznako ".london". Spomladi naj bi bile na voljo tudi domene z valižansko domeno in tako se bo vsaj na področju spleta Velika Britanija že zelo kmalu zagotovo nekoliko bolj federalizirala. VEČ>>

Vendar to ni edini znak, da je Škotska - kljub porazu osamosvojiteljev na nedavnem referendumu - zelo odločno na poti do osamosvojitve. Nedavni podatki so tako pokazali, da je Škotska nacionalna stranka SNP kljub porazu na referendumu v samo 4 dnevih po referendumu zabeležila osupljiv, kar 66 odstotni porast članstva. SNP, ki je vodilna stranka na Škotskem, bi tako lahko že kmalu postala tretja največja stranka v državi, večja od Liberalnih demokratov in takoj za največjima strankama, konzervativno in laburistično. SNP-ju se je namreč po izgubljenem referendumu pridružilo kar 17.000 ljudi. Stranka ima tako že 47.746 članov, čeprav jih je pred tednom dni stranka imela 25 642. To kaže, da so mnogi simpatizerji postali člani.

Članstvo Liberalnih demokratov, ki so bili doslej tretja največja stranka, se zmanjšuje in jih je bilo v začetku leta 43.451, medtem ko ima nova in v zadnjem času najbolj zmagovita stranka UKIP (ne sicer na Škotskem, temveč predvsem v Angliji) od maja letos 38.124 članov. Škotski Zeleni imajo okoli 3000 članov. Pri tem je za škotsko SNP pomembno tudi to, da v stranko prihajajo tako novi, predvsem mladi volivci, hkrati pa se redčijo predvsem vrste laburistov, ki so bili doslej relativno dobro zastopani v Škotski. Vodilne stranke v Veliki Britaniji so sicer Škotski teden dni pred referendumom obljubile dodatne pristojnosti, vendar je predsednik vlade David Cameron po referendumu to izjavo dopolnil z dodatkom, da bodo nova pooblastila v okviru korenite ustavne reforme pripravljena šele po volitvah leta 2015 ter da bodo spremembe zadevale celotno državo in ne samo Škotsko.

Tommy Sheridan, nekdanji poslanec in vodja škotske socialistične koalicije Solidarnost, pa medtem že poziva pristaše neodvisnosti, da podprejo pobudo o novem referendumu o neodvisnosti Škotske leta 2020. "Kaznujmo reakcionarne in nepoštene stranke, ki so bile proti osamosvojitvi s pomočjo volilnih skrinjic. Kaznujmo tudi sramotno laburistično stranko, še posebej zato, ker se je postavila na stran bankirjev, šefov, milijarderjev in milijonarjev, ki so s svojim plazom strahu in laži poskusili uničiti naše sanje o novi in boljši Škotski. Na svoji strani imamo mlade, energijo in upanje. Upam, da lahko leta 2020 premagamo strah."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.