STA, MM

 |  Politika

Alenka zavlačuje, Čeferin jo rešuje

Čeferin prevzel zastopanje Bratuškove v postopku pred KPK

Aleksander Čeferin je potrdil, da Bratuškova pošte še ni dvignila.

Aleksander Čeferin je potrdil, da Bratuškova pošte še ni dvignila.
© Borut Peterlin

Odvetniška družba Čeferin je prevzela zastopanje nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek v postopku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki preiskuje postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja, je potrdil Aleksander Čeferin. Čeferin je pojasnil še, da Bratuškova, ki ji je KPK 9. septembra posredovala osnutek ugotovitev po pregledu postopka izbire kandidata za evropskega komisarja, omenjenega dokumenta še ni dvignila. Prav tako dokumenta še niso prejeli v odvetniški družbi, so pa zanj zaprosili predstavnike KPK. Čeferin pričakuje, da bo vsebino osnutka ugotovitev KPK prejel v ponedeljek in bo, kot je dodal, takrat lahko povedal kaj več. VEČ>>

Bratuškova ima sicer po prejemu osnutka sedem delovnih dni časa, da se izjasni o navedbah v dokumentu, z utemeljeno prošnjo pa lahko zaprosi tudi za podaljšanje roka za nadaljnjih sedem delovnih dni, pojasnjujejo v KPK. V KPK so tudi zatrdili, da prošnja zastopnika, da tudi njemu pošljejo osnutek, ne spremeni teh rokov. Ti bodo torej začeli teči z dnem, ko bo Bratuškovi pošta vročena v nabiralnik, saj je do roka ni uspela dvigniti. Kdaj se bo (ali pa se je že) to zgodilo, pa na KPK še ne vedo, saj od Pošte Slovenije še niso dobili obvestila, da je bila pošiljka Bratuškovi vročena.

Po preteku vseh rokov bo senat KPK sprejel končni dokument in z njim tudi seznanil javnost. KPK je postopek predlaganja slovenskih kandidatov v komisijo pod drobnogled na lastno pobudo vzela v začetku avgusta, kmalu po seji zdaj že nekdanje vlade, na kateri so takratni ministri sklenili v Bruselj poslati listo s tremi imeni, možnimi kandidati za komisarja iz Slovenije.

Zaslišanja kandidatov pred Evropskim parlamentom se začnejo v ponedeljek, Bratuškova pa bo na preizkušnji 6. oktobra popoldne. Ugotovitve iz osnutka torej pred njenim zaslišanjem KPK zagotovo ne bo razkrila. Pozneje je sicer KPK preiskovanje omenjene zadeve razširila še na ugotavljanje dejstev, vezanih na dopisno sejo vlade 5. septembra, ko je takratna vlada, ki je opravljala le še tekoče posle, s tesnim izidom potrdila predlog komisarske liste Junckerja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.