Kompradorji

Medtem, ko slovenska javnost še naprej opozarja na veliko škodljivost prodaje „paketa 15 državnih podjetij“, se dejavnosti, potrebne za izpeljavo prodaje, nemoteno nadaljujejo. Psi torej lajajo, karavana pa gre naprej in jo pasji lajež kaj malo briga.

Skoraj je odveč spominjati, kako negativno in zadržano so se sedanji glavni akterji, predvsem predsednik vlade, pa tudi finančni minister, pred volitvam opredeljevali do te prodaje. Ampak v politiki je pač normalno, da se obljube ne izpolnjujejo, verjamejo pa jim le naivneži. Toda glej vraga: po isti logiki je neresno ali vsaj neobvezujoče, če naj našim (čigavim konkretno?) obljubam, da bomo prodali petnajsterico, verjame EU ! Torej naše državljane lahko vlada vleče za nos, pri EU pa mora izpolnjevati vsako, tudi tja v tri dni dano obljubo ?

Novopečeni predsednik vlade je med drugim obljubil, da bo raziskal, kako bi bilo možno odstopiti od obljubljene prodaje. Menda pa je kasneje izjavil, da je stvar pregledal in da odstop ni možen. Torej - prodali bomo, pa naj stane, kolikor hoče !!!

Spoštovani predsednik dr. Cerar! Če naj bo delo vlade, kot ste obljubljali, transparentno in odgovorno, vas v imenu mnogih državljanov Slovenije prosim, da javno in detajlno objavite, kako in kaj ste ugotovili glede dajanja obljube ter „obveznosti“ in ˝nepreklicnosti˝ te prodaje, med katero so tudi temeljni infrastrukturni objekti. V to ugotavljanje sodi tudi, kako je bila omenjena obljuba dana, ali je bila zgolj ustna, ali pa so prejšnja predsednica vlade ali kakšni njeni ministri podpisall kakšen obvezujoči dokument ter odkod je obljubljevalec dobil za to potrebna pooblastila. Saj se taka, za Slovenijo usodna obveznost, menda ne sprejema kar tako, brez dokumenta in brez ustrezne pooblastilne podlage! Ali pač ?

Če pa je edini motiv te obveznosti, da se s to prodajo izognemo sankcijam EU (tudi za te mora obstajati pravna podlaga!), pa nam prosim razložite, zakaj se je npr. Italija lahko javno uprla prodaji svojega „paketa“ državnih podjetij, češ da za prodajo ni primeren čas, pa ji niso bile zagrožene kazni? Zakaj pa grozijo nam? In zakaj se tudi Francija javno opredeljuje, da še nekaj let ne bo ustrezno znižala svojega proračunskega primanjkljaja - pa kot kaže, „nikome ništa“ ? In če je to posledica tega, da smo mi pač majhni in nevplivni, zakaj ne bi pred vso javnostjo Evrope enkrat vendarle sprožili javni spor za dokazljivo neenakost ?

In še argument, da potrebujemo denar. Toda - ali se danes kaj odzivamo na dejstvo, da so obrestne mere kreditov padle skoraj na nič ?

Spoštovana vlada, ta „razprodaja pod pultom“ je zadnja prilika, da vsaj deloma popravimo katastrofalno izvedbo nekdanje tkim certifikatne ho-ruk privatizacije, ki je bila podlaga za dolgoletno ropanje in izčrpavanje nekdaj cvetočega slovenskega gospodarstva. Ali pa mu bomo s to prodajo izničili potrebno domačo razvojno perspektivo in jo dali v roke tujim kapitalskim interesom ?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.