Igor Mekina

 |  Svet

Sestrelitev MH17: BUK ali MiG 29?

Ruska televizijska postaja 1TV trdi, da je dobila satelitski posnetek trenutka sestrelitve malezijskega letala MH17. Sestrelil naj bi ga domnevno ukrajinskMiG-29. Ruski blogerji posnetek zavračajo kot neverodostojen. Bitka za pravo resnico o sestrelitvi malezijskega letala bo očitno še precej dolga.

Vrh G20 v Brisbanu poteka v senci razprav o krizi v Ukrajini, na kar opozarjajo številni zunanji diplomatski in medijski dogodki, ki spremljajo vrh najmočnejših držav na svetu. Rusija je tako pred avstralsko obalo poslala štiri svoje vojaške ladje in obnovila prelete svojih strateških bombnikov, ki po novem patruljirajo od Aljaske pa vse do mehiškega zaliva, kar naj bi v vojaško-diplomatski govorici druge velike sile opomnilo na moč Rusije in njeno sposobnost, da se s svojimi potencialno jedrskimi silami približa mejam zahodnih držav na enak način, kot so se te s svojimi zavezniki približale ruskim mejam.

Na medijskem področju ima podoben učinek razkritje ruskega Kanala 1, ki je prikazal nove satelitske posnetke, domnevno iz ameriških in evropskih satelitov, ki naj bi dokazovali, da je letalo MiG-29 ¬– najverjetneje ukrajinsko, ker uporniki letal niso imeli – avgusta letos nad vzhodno Ukrajino sestrelilo malezijsko potniško letalo Boeing MH17, v katerem je umrlo 283 ljudi. Ruski kanal je zatrdil, da naj bi slika prikazovala trenutek, ko je MiG-29 uničil malezijski Boeing, posnet pa naj bi bil s satelitov »v nizki orbiti«. Na sliki se vidi bela sled rakete, ki se od lovca oddaljuje v smer civilnega letala.

»Danes imamo vse razloge, da verjamemo, da je bil s strani tistih, ki so namerno sestrelili letalo in ki cinično skrivajo popolne informacije, storjen državni zločin,« je dejal voditelj oddaje ruskega kanala, ki je zatrdil, da so od virov dobili senzacionalne slike, ki naj bi jih naredil tuji vohunski satelit, ki je posnel zadnje sekunde MH17 nad Ukrajino.

Ivan Andrievski, predsednik Zveze ruskih inžinerjev in strokovnjak za letalstvo je dajal, da so slike najverjetneje posneli ameriški ali britanski sateliti. Televizijska postaja je navedla tudi mnenje »strokovnjaka« Georga Bilta, ki je ocenil, da je bilo potniško letalo sestreljeno s pomočjo klasičnega napada lovca od zadaj, in to tako, da je bil najprej v kabino izstreljen topniški rafal, nato pa je raketa zrak-zrak zadela motor. Dokaz za zadetek z raketo zrak-zrak naj bi bilo tudi dejstvo, da raketnega lanserja BUK, ki naj bi bil po podatkih zahodnih virov najverjetneje kriv za sestrelitev malezijskega letala, nihče ni videl, prav tako pa nobena od prič ni potrdila, da je videla dvigovanje sicer velike in glasne rakete, ki za seboj pušča veliko sled v zraku s tal proti malezijskemu letalu. Tudi kabina letala je padla več kilometrov stran od preostalega letala, kar dokazuje, da je bila prva zadeta, nato pa je letalo začelo nenadzorovano razpadati v zraku. Prav tako je nenavadno, da zahodne vlade, ki so trdile, da naj bi bilo malezijsko letalo sestrelilo s pomočjo ruskega protiletalskega sisteme BUK, niso pokazale nobenega satelitskega posnetka ali drugega dokaza, ki bi podkrepil njihove trditve, čeprav je bilo področje Ukrajine zagotovo pod temeljitim nadzorom ameriških in drugih satelitov. V nasprotju s tem pa so tudi priče na tleh potrdile, da so videle letalo, ki je letelo poleg malezijskega letala, in da so pred padcem letala slišale eksplozije, vendar je bil ta posnetek pozneje umaknjen iz servisa BBC.

Tudi najnovejši ruski posnetki so se kmalu znašli pod udarom spletnih kritikov. Nekaj ruskih uporabnikov socialnih omrežij je zatrdilo, da so posnetki »nekonsistentni«, saj naj bi bila slika malezijskega letala stara mesec dni in najprej objavljena v nekem starejšem zapisu oktobra meseca, posneta pa naj bi bila blizu Donetcka, ne pa kraja Snožnoje, kjer je padlo nesrečno letalo.

Tudi malezijski logotip naj ne bi bil na pravi strani letala. Nekateri blogerji so nato iz ruskega posnetka s pomočjo računalniških programov naredili tudi svoje primerke domnevne sestrelitve malezijskega letala tako, da so na mesto Miga 29 naslikali nacističen NLP in celo očitno iz računalniške igrice presnet prizor letala z ukrajinskimi oznakami.

Bloger Maxim Kats pa je tudi ugotovil, da je prvi zadetek pri iskanju gesla "Boeing top view" (Boeing pogled od zgoraj) zelo podoben sliki, s katero ruska televizijska postaja dokazuje sestrelitev malezijskega letala s strani domnevno ukrajinskega Miga 29. Na podoben način so nastale tudi lažne slike, ki kažejo, kako si Putin ogleduje trenutek sestrelitve letala in so bile objavljene na nekaterih spletnih straneh z omenjeno novico.

Da podatki ruske televizije morda niso povsem iz trte izviti, pa kaže še en podatek, namreč slika radarskega zaslona ruskega civilnega radarja v Rostovu, ki jo je pridobil ruski časnik MK 95 in kaže, da je bilo v trenutku sestrelitve malezijskega letala nedaleč stran v zraku drugo letalo (ali pa celo dve), ki pa ni imelo vključenega transponderja (kot je to značilno za vojaška letala). Avtentičnost tega posnetka še ni bila postavljena pod vprašaj. Kakorkoli že, bitka za pravo resnico o sestrelitvi malezijskega letala bo očitno še precej dolga.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.