Igor Mekina

 |  Družba

Deset ateističnih zapovedi

V prazničnem času se verni pogosto spomnijo tudi desetih božjih zapovedi. Toda kaj je s tistimi, ki niso verni? Nekateri so prepričani, da bi tudi ateisti v modernem času lahko zapisali lastnih »deset zapovedi«, ki ne bi bile nič slabše od tistih, ki naj bi jih na Sinaju od boga dobil Mojzes. Lex Bayer, ki dela za AirBnB in John Figdor, ki je »humanistični duhovnik« na Univerzi Stanford, sta predstavila deset takšnih zapovedi v svoji knjigi z naslovom »Ateistično srce, humanističen razum«.

Bayer je dejal, da mu je knjiga pomagala razčistiti z izražanjem njegovih lastnih stališč, zato je prepričan, da bo koristila tudi drugim. »Veliko ateističnih knjig se ukvarja z vprašanjem, ali je potrebno verjeti v boga ali ne. Mi smo želeli odgovor na nekaj drugega: rekli smo si, dobro, ne verjamete v boga, toda kaj je naslednje? In to je v resnici precej težje vprašanje,« ocenjuje Lex Bayer.

Avtorja sta organizirala tudi javni natečaj za »deset ne-zapovedi«, kjer so ateiste prosili, da jim pošljejo moderne alternative znanemu dekalogu desetih zapovedi. Da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo, sta ponudila nagrado v višini 10.000 dolarjev tistemu, ki bo v vlogi sodobnega Mojzesa napisal najboljših deset ateističnih zapovedi. Natečaj je pritegnil več kot 2800 avtorjev iz osemnajstih držav sveta in sedemindvajsetih ameriških držav. Predlogi so bili različni, od »ne sledi svoji naravi« do nekoliko bolj porogljivih, kot na primer »uspeti v vesolju je najvišji cilj«.

Senat osemnajstih sodnikov je v ožji izbor sprejel deset predlogov. V modernih desetih zapovedih ni nobenih konkretnih navedb umorov, prešuštev, kraj, laganja in drugih neprimernih in iz vidika verujočih grešnih dejanj, kljub temu pa so zapovedi zapisane tako, da omogočajo etično in moralno ravnanje vsakega posameznika. Nove »ateistične zapovedi« sicer nikjer ne izkazujejo vere človeštva v vsemogočnega stvarnika, hkrati pa izražajo trdno vero v prihodnost človeštva. Bayer je prepričan, da je globoko v ljudeh vcepljen občutek sočutja in da bodo znanstvene metode ter razum množic nekega dne odpravile vse slabo v človeštvu. To je, kot je prepričan avtor knjige, odprt in napreden proces. Novih ateističnih »deset zapovedi« se po razsodbi senata, ki je presojal vse predloge, glasi tako:

1. Bodi odprtega duha in pripravljen, da spremeniš svoja prepričanja na podlagi novih dokazov.

2. Trudi se, da bi razumel to, kar je najverjetneje res in ne verjemi, kar si želiš verjeti.

3. Znanstvena metoda je najbolj zanesljiva pot za razumevanje sveta.

4. Vsaka oseba ima pravico do nadzora svojega telesa.

5. Ni nujno verjeti v boga, da bi bili dobra oseba ali da bi živeli polno in smiselno življenje.

6. Zavedaj se posledic svojih dejanj in sprejmi, da moraš biti odgovoren za njih.

7. Z drugimi ravnaj tako, kot bi sam želel, da drugi ravnajo s teboj in kot lahko razumno oceniš, da oni želijo, da se ravna z njimi. Razmišljaj o njihovi perspektivi.

8. Odgovorni smo, da vzamemo v obzir druge, vključno s prihodnjimi generacijami.

9. Ne obstaja samo en, pravilen način, kako živeti.

10. Zapustite svet kot boljši kraj v primerjavi s tistim, ki ste ga našli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.