Pamflet: Olimpijska lopovščina

Novinar Bernard Nežmah je v članku z naslovom »Olimpijska lopovščina« z dne 19.12.2014 navedel neresnične informacije: »Malo pred volitvami so za prvega moža kajakaške zveze postavili Andreja Ribiča, ki ga je Jankovič prepričal, da v imenu zveze podpre njega. Kajakaši naj bi torej podprli njega in ne Vehovarja, kajakaškega šampiona, ki je desetletja delal v kajakaštvu??????« V nadaljevanju popravljamo neresnično navedeno vsebino.

Kajakaška zveza Slovenije je novega predsednika Andreja Ribiča povabila k sodelovanju avgusta letos, predvsem zato, ker se je v preteklosti že izkazal in nam velikokrat pomagal kot sosed v Tacnu pri izvedbi programa in velikih tekmovanj. Zaradi tega smo ga prosili če lahko prevzame vodene Kajakaške zveze Slovenije v naslednjem štiriletnem obdobju, kar je na naše veselje tudi sprejel.

Za nas športnike ni pomembno kdo in čigav je človek – kot je očitno medijem, ampak kdo je pripravljen pomagati in del svojega prostega časa nameniti športu.

Novi predsednik Kajakaške zveze Slovenije je na zasedanju predsedstva zveze, na katerem se je razpravljalo o kandidaturi Andraža Vehovarja – mimogrede bila je dolgo pred tem, ko je svojo kandidaturo napovedal Zoran Janković, takoj povedal, da sam ne pozna dovolj razmer in situacije v zvezi, ter da bo zato spoštoval glasove vseh 9. članov predsedstva. Sam je sicer popolnoma legitimno povedal, da kandidature Andraža Vehovarja ne podpira in za to tudi povedal razloge, ki pa nikakor niso bili vezani na Zorana Jankovića, za katerega se takrat še ni vedelo, da bo eden od kandidatov. Andraž Vehovar je na seji predsedstva dobil podporo 6. članov predsedstva, dva sta bila proti, eden pa vzdržan. Predsednik Andrej Ribič je brez ugovora spoštoval odločitev večine.

Ker je bil Andraž Vehovar na seji imenovan za kandidata za skupščino OKS, le to mu je omogočilo tudi kandidaturo na mesto predsednika OKS, je s tem dobil dolžnost predstavljanja Kajakaške zveze Slovenije na skupščini.

Andrej Ribič ni nikoli izpostavil možnosti odvzema pooblastila, kar bi mimogrede lahko naredil kot je to naredila Ragbi zveza, s čemer bi tudi takoj ustavil kandidaturo Andraža Vehovarja saj bi s tem, ko nebi bil več zastopnik KZS na skupščini, izgubil možnost kandidirati za predsednika - kandidat za predsednika mora biti nujno član skupščine.

Predsednik zveze Andrej Ribič na Andraža Vehovarja, po tem, ko je bil imenovan za predstavnika Kajakaške zveze Slovenije ni imel več stvarne možnosti vplivanja. Za Andraža Vehovarja lahko le sklepamo, da je na volitvah podprl in glasoval za samega sebe in ne koga drugega, a volitve so pač tajne in tega ne bomo nikoli zanesljivo vedeli. Tako vaše pisanje ne odraža resničnega stanja, kaže pa tudi na nepoznavanje pravil volitev predsednika OKS.

Poudarjamo, da je Kajakaška zveza Slovenije delovala pošteno, pregledno in načelno, kot je od nas pričakoval predsednik Andrej Ribič. Zaradi tega nas podtikanja in namigovanja na obnašanje oseb ali teles znotraj Kajakaške zveze Slovenije, ki niso sledila naštetim vrednotam še toliko bolj prizadenejo.

S spoštovanjem,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.