Igor Mekina

 |  Svet

Iraško ozadje pariškega pokola

Francoska policija je ubila brata Kouachi, odgovorna za napad na redakcijo satiričnega tednika Charlie Hebdo, v katerem sta ubila 12 ljudi. Z ubojem Amedyja Coulibalyja, ki je bil z bratoma Kouachi povezan in je v četrtek ubil policistko, so francoske policijske sile končale tudi dramo s talci v judovski trgovini na vzhodu Pariza. Ubiti so bili štirje od 25 talcev. Ni še jasno, ali jih je ubil terorist ali policisti med posredovanjem. Tuji mediji poročajo tudi o novih ozadjih napada bratov Kouachi na satirični tednik.

Brata Cherif in Said sta bila rojena v Parizu, starša prihajajo iz Alžirije. Said je bil rojen leta 1980, Cherif pa leta 1982. Oba sta bila revna in nezaposlena, občasno pa sta se preživljala z dostavo pic. Vpletena sta bila tudi v manjša kriminalna dejanja. Mošejo v al-Da`wi v naselju "Stalingrad" sta prvič obiskala še z dolgimi lasmi. Cherif je svojemu poznejšemu odvetniku dejal, da je kadil, imel "veliko slabih navad" in da je bil v tem času "delinkvent". Tu sta brata spoznala Farida Benyettouja, ki je bil samo leto starejši od Cherifa, vendar je že poznal Koran ter je nato Cherifa poučeval v svojem stanovanju po molitvah v mošeji. Oba brata sta zaradi vere nato prenehala s kajenjem in uporabo drog. V svojem stanovanju jima je Benyettou s pomočjo spleta tudi pokazal slike napada ZDA na Irak ter posledice poznejše okupacije. Bagdad je za iraške sunite zelo pomemben zato, ker je bilo to glavno mesto Abasidskega imperija. Da je bilo mesto pod nadzorom ameriških čet več kot osem let in da so bili ob tem mnogi Iračani s strani okupatorjev poniževani, je bilo zelo slabo sprejeto ne samo med arabskimi množicami na Bližnjem vzhodu, pač pa tudi med muslimani v Evropi.

Cherif naj bi dejal, da ga je motiviralo "vse, kar sem videl na televiziji in mučenje v zaporu Abu Graib". Benyettou se je ukvarjal z novačenjem mladih francoskih muslimanov za spopade proti ameriškim enotam v Iraku. Kandidati so se telesno pripravljali s tekom v parku in se učili uporabljati Kalašnikovke. Svojim družinam so nato povedali, da bodo odšli na študij v Sirijo, nato pa bi odšli v salafistične šole in iz njih naprej, preko meje v Irak. Cherif je nameraval oditi v Irak leta 2005, da bi se boril proti Američanom, ki jih je videl kot okupatorje, vendar je bil pred tem aretiran in zaslišan s strani francoske policije. Leta 2008 je Cherif obtožen kot del skupine za rekrutacijo. Znano je, da je eden od rekrutiranih prišel do Faludže. Ostali so se pridružili Al Kaidi Mezopotamije. Cherif je bil obsojen na tri leta zapora, vendar je v zaporu preživel le 18 mesecev. Nato je sodeloval v poskusu reševanja iz zapora znanega islamskega fundamentalista Ismaila Aiti Ali Belqasimija. Belqasim je bil član oborožene alžirske skupine, ki jo je Osama Bin Laden podpiral iz Sudana. Odgovoren je bil za bombni napad na francoski metro leta 1995. Nekje leta 2011 sta se brata Kouashi odpravila v Sirijo, da bi se borila zoper sile Bašarja Asada. Vrnila sta se letos poleti in sta se verjetno borila na strani ISIS ali pa za Jabhat al-Nusro, organizacijo, ki je v zadnjih letih vsaj posredno dobila tudi precej savdijske in ameriške finančne in logistične pomoči. Stike sta imela tudi v Jemnu, saj naj bi Cherif ljudem na mestu napada dejal, da je napad izvedla "Al Kaida iz Jemna", organizacija, ki je bila leta 2009 odgovorna tudi za poskus bombnega napada na Detroit. Brez ameriške intervencije v Iraku in njenih posledic je zato zelo malo verjetno, da bi se brata Kuachi kadarkoli tako radikalizirala, da bi bila sposobna napasti redakcijo časnika Charlie Hebdo. In ob tem prav tako ne smemo pozabiti, da je prav to nezakonito intervencijo v Iraku, ki je bila utemeljena na lažnih trditvah, s podporo "Vilenski izjavi" tedanje "koalicije voljnih" podprla tudi pretekla slovenska vlada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.