Zlorabe Telekoma

Vam bo Telekom vrnil denar zaradi zlorabe pri prodaji ADSL? Težko verjetno.

Državna telekomunikacijska podjetja že dolgo niso več monopolna, vendar še zatirajo manjše konkurente in svoje uporabnike. To velja tudi za slovenski Telekom.

Kot ena od zadnjih v vrsti odločb, ki se nanašajo na zlorabe, je postala pravnomočna odločba Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki ugotavlja, da je Telekom od decembra 2002 do avgusta 2005 zlorabljal prevladujoči položaj pri prodaji priključkov ADSL, ko je uporabnikom vsiljeval še priključke ISDN. S tem je več deset tisoč naročnikom povzročil škodo po nekaj sto evrov, ker so morali kupiti (nepotrebni) priključek ISDN, in ker so več let plačevali višjo naročnino, je Telekom neupravičeno obogatel za vsaj 10 milijonov evrov. Telekom se je branil, da v tistih časih ADSL-a tehnično ni bilo mogoče vzpostaviti prek »navadne« telefonske povezave (PSTN), vendar se AVK ni pustila prepričati, saj so operaterji v Evropi že pred tem ponujali ADSL tudi prek PSTN-a.

Če bi Telekomova uprava kaj dala na čast in dobro ime, bi podjetje stopilo k naročnikom: »Oprostite, naše ravnanje je bilo protipravno, zato se vam iskreno opravičujemo in vam pošiljamo dobropis v višini preveč plačanih stroškov«. V resnici gre odgovor v drugi smeri. »V Telekomu menimo, da je odločitev upravnega sodišča pravno zmotna, zaradi česar bomo vložili zahtevo za revizijo.« Toda kot pravi Boris Horvat, dolgoletni pisec revije Monitor, ki je kot potrošnik leta 2004 sprožil obravnavani postopek: »Tako kot je pravnomočna obsodba razlog za odhod v zapor, je tudi pravnomočna odločba podlaga za vračilo sredstev, ne glede na morebitno uporabo izrednih pravnih sredstev.« Težava je le v tem, da je čas za to samo še do 20. aprila, nato bo postopek (verjetno) zastaral. Lahko pa jim, če ste bili oškodovani, pošljete dopis, ki ga je Monitor pripravil na www.monitor.si/isdn-adsl.

Niti Telekom niti njegovi menedžerji zaradi zlorab niso niti enkrat plačali kazni, sodišče pa je samo enkrat prisodilo (simbolično) odškodnino oškodovancu. Skupno je bilo na sodiščih v večletnih postopkih pravnomočno ugotovljenih šest večjih zlorab Telekoma, ravno te dni, še ne pravnomočno, pa je o novi zlorabi, povezano prevladujočim položajem na dveh medoperaterskih telekomunikacijskih trgih, znova odločila AVK.

Telekom še vedno sodeluje na vseh razpisih in posluje z državo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.