Mlade mame, pri štiridesetih

Marsičesa ne bomo nikoli dosegle, ker smo del časa posvetile temu, da smo mame. In čeprav smo sodobne ženske dobile bistveno več priložnosti za izbiro in/in, mi je vse bolj jasno, da se bomo še marsikdaj prisiljene odločati ali/ali.

Mlada mama, pri štiridesetih

Mlada mama, pri štiridesetih
© Peter Uhan

Četrti rojstni dan. Umaknili smo pohištvo. Postavili blazine na kritična mesta. Obesili doma narejene zastavice iz recikliranih materialov. Napihnili balone. Napolnili baterije v fotoaparatu in poskušali počesati slavljenca. Bil je še v pižami, ko so prispeli prvi gostje. Dve uri pozneje je bil kaos popoln. Opazovala sem ga, kako slalomira med trganjem papirja z daril, poziranjem pred objektivom, preskakovanjem dojenčkov na tleh, pritegovanjem pozornosti s tem, da je delal stoje na rokah, prerivanjem z bratcem, puljenjem za igrače in občudovanjem nekoliko večjih otrok. Naenkrat me je prešinilo, da so okrog mene dude, stekleničke, kašice, ropotulje, vlakci, legokocke duplo, popoldanski počitki, lupinice, vozički, plenice, previjanje – in mladi starši, vsi okrog 40. Mlade mame s karierami, specialističnimi izpiti, magisteriji, znanstvenimi članki, nadarjene, z medijskimi odzivi, posojili, nekatere celo z rednimi službami, dobro organiziranimi urniki, vzgojnimi koncepti, načrti za prihodnost, s partnerji ali brez. In sem se zalotila, kako razmišljam, da bi tako praznovanje lahko imeli tudi pred desetimi ali celo 15 leti. Če bi imeli otroke pri 25 namesto pri 36 letih, bi bila to žurka za najstnike. Kako smo torej prišli do tega, da imamo majhne otroke pri 40 letih? Vsakokrat, ko sem začela razmišljati, ali je že čas za otroka, sem se spomnila zgodbe o igralki, ki je dolgo niso povabili k nobenemu filmu, ker je vsakokrat, ko se je kdo spomnil nanjo, kdo drug rekel: noseča je. In tako ni snemala filmov, dokler niso opazili, da njen otrok že je pico. Za slovensko filmsko industrijo je bila noseča kakšna štiri leta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.